torsdag 17 juli 2008

Svar på kommentar från Johan Dahlberg (SSU)

Svar på kommentaren till detta inlägg.

Hej Johan!

Om du hade följt debatten ordentligt så hade du hört att jag faktiskt vill tillåta en socialistisk friskola (konstigt nog kan tyckas). Det beror på att jag inte anser det vara min uppgift att fördöma andra människors åsikter - vare sig de är politiska, religiösa eller om vad som helst övrigt. Det är inte heller statens uppgift.

Statens uppgift är dock att se till att unga i Sverige inte hjärntvättas i skolan, utan får en saklig och allsidig undervisning. Därför är det viktigt med bra och noggranna skolinspektioner, och effektiva påföljder för dem som missköter sig.

SSU missar att det finns många fantastiskt bra friskolor, som ni vill förbjuda på grund av att en eller ett par missköter sig. Det är enligt mig ett felaktigt och märkligt synsätt.

Jag tror inte att den svenska socialdemokratin idag är för massmord, det skulle jag aldrig hävda. Däremot så står jag fast vid att socialismen som ideologi (och det är ju en socialistisk - inte socialdemokratisk - skola ni vill starta) har lett till fruktansvärda mord och till diktatur genom historien. De positiva följderna av socialism hittar jag dock inte lika lätt. Den socialistiska teorin går uppenbarligen inte att överföra till praktiken så att det blir ett lyckligt slut.

Nu till något annat: Det var nazister som mördade judar under andra världskriget, inte kristna. Däremot håller jag med om att religionens historia inte alltid är vacker. Kristendomen har dock utvecklats, precis som socialdemokratin har gjort, och är inte längre en våldsförespråkande rörelse.

Enligt mig är det ingen större skillnad på ideologi och religion, båda är livsåskådningar. Jag är därför för religiösa friskolor, trots att jag inte själv är troende. Det handlar om att respektera religionsfriheten, på precis samma sätt som jag respekterar åsiktsfriheten.

Så länge skolorna följer lagar och regler så finns det ingen anledning till att de inte ska få driva verksamhet. Jag önskar att SSU kunde börja förstå att skolan finns till för eleverna, inte för politikerna. Om eleverna VILL välja en skola som inte är kommunal, låt dem göra det.

Med vänlig hälsning
Sara Dennås

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag har svarat på din kommentar. Men hinner inte kopiera kommentaren!