fredag 18 juli 2008

Debatten om friskolor fortsätter...

Johan Dahlberg, ordförande för SSU i Borås, och jag fortsätter vår debatt på hans blogg. Här finns samtliga inlägg.


Hej igen Johan!

Här kommer en mindre uppsats :).

Socialdemokratin är en av socialismens inriktningar, absolut, men den är betydligt mindre hardcore. Lite mindre ondskefull, men fortfarande förvirrad, skulle jag säga ;).

Hade det varit ett konfessionellt gymnasium hade saken varit glasklar: som 16-åring är man gammal nog att bestämma skola själv. Du har definitivt rätt i att frågan blir mer komplicerad när det gäller grundskolor. Då måste man förlita sig på att föräldrarna vill det bästa för sina barn… Eftersom ett par föräldrapar i Sverige inte gör det, så måste vi – med din logik – låta staten bestämma över alla de andra också.

Jag anser inte att staten är bättre än föräldrar på att bestämma vilken skola barn ska gå i. Staten känner inte mig och mina vänner, och de känner inte dagens barn som ska börja skolan till hösten. Således kan inte staten fatta beslut om vilken skola som passar dem bäst. Staten ska finnas som ett stöd för dem som behöver, inte som hinder för dem som vill bestämma själva. Är det föräldrar som uppenbart gör något som är skadligt för barnen, så bör socialtjänsten kopplas in och utredning om placering i fosterhem startas.

Du föreslår att det vore bättre att bara förbjuda konfessionella skolor från början, istället för att satsa mer på skolinspektioner. Till det har jag två saker att säga:
1. Det finns ingenting som kan få mig att tro att man kan sluta med (eller dra ner på) skolinspektioner bara för att konfessionella skolor förbjuds.
2. Med förbudsargumentet kan man inskränka människors frihet hur långt som helst. Varför låta människor välja skola alls själva, de kanske väljer en typ av skola som inte passar alla? Det är bättre att förbjuda det. Varför låta människor välja vilken typ av matbutik de ska handla i, de kanske handlar för lite grönsaker och för mycket godis? Det är bättre att förbjuda det. Varför låta människor välja vad de ska göra på sin fritid, de kanske festar för mycket? Det är bättre att förbjuda det. Varför låta människor välja vad de ska ha på sig, de kanske har för lite kläder och blir förkylda? Det är bättre att förbjuda det.

Har jag rätt om jag gissar att du är för friskolor i allmänhet, men emot dem med ideologisk och religiös profil?

Du kan inte hitta positiva saker med religiösa inriktningar på skolor. Jag kan flera. Först och främst har valfriheten ett egenvärde – att själv kunna välja att gå i en skola med en speciell profil om man vill är bra. Tvång är alltid negativt, frihet alltid positivt.

Ytterligare en mycket bra konsekvens är att fler barn överhuvudtaget får gå i skolan. De som tillhör en strängt troende familj hade kanske annars tvingats av sina föräldrar att stanna hemma. När det istället erbjuds en skolgång med exempelvis bönestunder och särskild kost, får dessa elever äntligen en möjlighet att gå i skolan, få undervisning och träffa andra jämnåriga.

Jag anser inte att det är en mänsklig rättighet att starta en skola. Däremot så tycker jag att var och en som vill ska kunna ta chansen att försöka. De som inte är lämpade blir stoppade hos Skolverket, och de som klarar granskningen får därefter kämpa för att hålla en kvalitet som gör att elever vill gå där.

Av de 120 miljoner kronorna som John Bauer-skolorna gjorde i vinst under 2005 och 2006, stannade 80 miljoner kronorna i skolorna för att utveckla och höja kvaliteten, och 40 miljoner kronor gick till aktieägarna(http://nyhetskanalen.se/1.199912/nyheter/2007/11/04/john_bauergymnasiet_guldgruva_for_agaren?commentId=19.22241). Att Rune Tedfors tar ut en vinst ser jag inga problem med, han har ju trots allt vågat satsa enormt mycket pengar och tid på att starta skolan. Hans ansträngning måste ju löna sig, varför skulle annars någon någonsin vilja arbeta och kämpa?

Om Tedfors och de andra ägarna däremot skulle ta ut så mycket lön att kvaliteten i skolan påverkas, så blir ju eleverna missnöjda och byter skola. John Bauer kommer inte att få tillräckligt många nya sökande, eftersom sådana rykten sprider sig. Skolan kommer att sjunka på rankinglistor och för att skolan ska överleva tvingas de bli seriösa igen. Först då kommer elever vilja gå där. Det är det finfina med marknadsprinciper – Dåliga varor och tjänster konkurreras ut av dem som är bra.

Okej. Du vet att socialismen har lett till massmord. Du kallar dig därför inte socialist, utan socialdemokrat. Däremot vill du starta en socialistisk skola, med motiveringen att socialdemokratin ändå är en socialistisk inriktning. Varför i sådana fall inte kalla den socialdemokratisk, istället för att riskera att sammanblandas med den blodiga socialismen?

Det är bra att du förespråkar att man ska lära sig om alla ideologier och större religioner, det är just det som menas med allsidighet och saklighet. Detta ska gälla undervisningen på alla skolor i Sverige, såväl fristående som kommunala. Annars kommer efterräkningar.

Med vänliga hälsningar
Sara

1 kommentar:

Anonym sa...

Har svarat här