tisdag 29 juli 2008
Inskränkt var ordet
Sitter och filar på ett svar. Det är bara så svårt att ta debatten seriöst, eftersom jag uppriktigt sagt blir rädd när jag ser deras åsikter. De anser att det självklara svaret på "Vill vi verkligen ha ett samhälle där människor kan välja bort det gemensamma?" är nej.
Statens rättigheter ska tydligen gå före människornas. Var är rättvisan i det?
måndag 28 juli 2008
Hört på västkusten
Två tjejer, cirka 28 och 23 år gamla, sitter och fikar med den äldre tjejens son, som är ungefär 3. Sonen kladdar mer än nödvändigt med sin glass.
Tjej 1: Hjärtat, grisa inte så.
Sonen kladdar ännu mer med sin glass.
Tjej 1: Lägg av! Annars vet du vad som händer…
Sonen (skräckslaget): Inte Runar!
Tjej 2: Jo, då kommer Runar och tar dig. Och var hamnar du då?
Sonen (uppgivet): Livets Ord… Det finns inga leksaker där.
En slagskämpe till för socialistskolor
Större mångfald bland Irlands skolor
söndag 27 juli 2008
torsdag 24 juli 2008
Viljan kan försätta berg
"Men mamma det är faktiskt lördag idag!"
onsdag 23 juli 2008
måndag 21 juli 2008
En vanlig regnig dag på jobbet
Johan och jag spekulerar över skillnaden mellan Cola Light och Cola Zero. Jag påstår att det inte är någon större skillnad förutom förpackning och marknadsföring. Han är bestämd: Zeron är absolut mycket godare. Till slut måste jag gå och köpa en Light bara för att vi ska kunna avgöra vem som har rätt.
... Eller så är det så att jag helt enkelt gillar eld, snygga brudar och tuffa motorcyklar mer än välfixade tjejer som tokar sig på jobbet och vinner över sina pojkvänner i tv-spel?
lördag 19 juli 2008
Sailing for freedom
fredag 18 juli 2008
Debatten om friskolor fortsätter...
Hej igen Johan!
Här kommer en mindre uppsats :).
Socialdemokratin är en av socialismens inriktningar, absolut, men den är betydligt mindre hardcore. Lite mindre ondskefull, men fortfarande förvirrad, skulle jag säga ;).
Hade det varit ett konfessionellt gymnasium hade saken varit glasklar: som 16-åring är man gammal nog att bestämma skola själv. Du har definitivt rätt i att frågan blir mer komplicerad när det gäller grundskolor. Då måste man förlita sig på att föräldrarna vill det bästa för sina barn… Eftersom ett par föräldrapar i Sverige inte gör det, så måste vi – med din logik – låta staten bestämma över alla de andra också.
Jag anser inte att staten är bättre än föräldrar på att bestämma vilken skola barn ska gå i. Staten känner inte mig och mina vänner, och de känner inte dagens barn som ska börja skolan till hösten. Således kan inte staten fatta beslut om vilken skola som passar dem bäst. Staten ska finnas som ett stöd för dem som behöver, inte som hinder för dem som vill bestämma själva. Är det föräldrar som uppenbart gör något som är skadligt för barnen, så bör socialtjänsten kopplas in och utredning om placering i fosterhem startas.
Du föreslår att det vore bättre att bara förbjuda konfessionella skolor från början, istället för att satsa mer på skolinspektioner. Till det har jag två saker att säga:
1. Det finns ingenting som kan få mig att tro att man kan sluta med (eller dra ner på) skolinspektioner bara för att konfessionella skolor förbjuds.
2. Med förbudsargumentet kan man inskränka människors frihet hur långt som helst. Varför låta människor välja skola alls själva, de kanske väljer en typ av skola som inte passar alla? Det är bättre att förbjuda det. Varför låta människor välja vilken typ av matbutik de ska handla i, de kanske handlar för lite grönsaker och för mycket godis? Det är bättre att förbjuda det. Varför låta människor välja vad de ska göra på sin fritid, de kanske festar för mycket? Det är bättre att förbjuda det. Varför låta människor välja vad de ska ha på sig, de kanske har för lite kläder och blir förkylda? Det är bättre att förbjuda det.
Har jag rätt om jag gissar att du är för friskolor i allmänhet, men emot dem med ideologisk och religiös profil?
Du kan inte hitta positiva saker med religiösa inriktningar på skolor. Jag kan flera. Först och främst har valfriheten ett egenvärde – att själv kunna välja att gå i en skola med en speciell profil om man vill är bra. Tvång är alltid negativt, frihet alltid positivt.
Ytterligare en mycket bra konsekvens är att fler barn överhuvudtaget får gå i skolan. De som tillhör en strängt troende familj hade kanske annars tvingats av sina föräldrar att stanna hemma. När det istället erbjuds en skolgång med exempelvis bönestunder och särskild kost, får dessa elever äntligen en möjlighet att gå i skolan, få undervisning och träffa andra jämnåriga.
Jag anser inte att det är en mänsklig rättighet att starta en skola. Däremot så tycker jag att var och en som vill ska kunna ta chansen att försöka. De som inte är lämpade blir stoppade hos Skolverket, och de som klarar granskningen får därefter kämpa för att hålla en kvalitet som gör att elever vill gå där.
Av de 120 miljoner kronorna som John Bauer-skolorna gjorde i vinst under 2005 och 2006, stannade 80 miljoner kronorna i skolorna för att utveckla och höja kvaliteten, och 40 miljoner kronor gick till aktieägarna(http://nyhetskanalen.se/1.199912/nyheter/2007/11/04/john_bauergymnasiet_guldgruva_for_agaren?commentId=19.22241). Att Rune Tedfors tar ut en vinst ser jag inga problem med, han har ju trots allt vågat satsa enormt mycket pengar och tid på att starta skolan. Hans ansträngning måste ju löna sig, varför skulle annars någon någonsin vilja arbeta och kämpa?
Om Tedfors och de andra ägarna däremot skulle ta ut så mycket lön att kvaliteten i skolan påverkas, så blir ju eleverna missnöjda och byter skola. John Bauer kommer inte att få tillräckligt många nya sökande, eftersom sådana rykten sprider sig. Skolan kommer att sjunka på rankinglistor och för att skolan ska överleva tvingas de bli seriösa igen. Först då kommer elever vilja gå där. Det är det finfina med marknadsprinciper – Dåliga varor och tjänster konkurreras ut av dem som är bra.
Okej. Du vet att socialismen har lett till massmord. Du kallar dig därför inte socialist, utan socialdemokrat. Däremot vill du starta en socialistisk skola, med motiveringen att socialdemokratin ändå är en socialistisk inriktning. Varför i sådana fall inte kalla den socialdemokratisk, istället för att riskera att sammanblandas med den blodiga socialismen?
Det är bra att du förespråkar att man ska lära sig om alla ideologier och större religioner, det är just det som menas med allsidighet och saklighet. Detta ska gälla undervisningen på alla skolor i Sverige, såväl fristående som kommunala. Annars kommer efterräkningar.
Med vänliga hälsningar
Sara
Rädda rörmokaren!
torsdag 17 juli 2008
Svar på kommentar från Johan Dahlberg (SSU)
Hej Johan!
Om du hade följt debatten ordentligt så hade du hört att jag faktiskt vill tillåta en socialistisk friskola (konstigt nog kan tyckas). Det beror på att jag inte anser det vara min uppgift att fördöma andra människors åsikter - vare sig de är politiska, religiösa eller om vad som helst övrigt. Det är inte heller statens uppgift.
Statens uppgift är dock att se till att unga i Sverige inte hjärntvättas i skolan, utan får en saklig och allsidig undervisning. Därför är det viktigt med bra och noggranna skolinspektioner, och effektiva påföljder för dem som missköter sig.
SSU missar att det finns många fantastiskt bra friskolor, som ni vill förbjuda på grund av att en eller ett par missköter sig. Det är enligt mig ett felaktigt och märkligt synsätt.
Jag tror inte att den svenska socialdemokratin idag är för massmord, det skulle jag aldrig hävda. Däremot så står jag fast vid att socialismen som ideologi (och det är ju en socialistisk - inte socialdemokratisk - skola ni vill starta) har lett till fruktansvärda mord och till diktatur genom historien. De positiva följderna av socialism hittar jag dock inte lika lätt. Den socialistiska teorin går uppenbarligen inte att överföra till praktiken så att det blir ett lyckligt slut.
Nu till något annat: Det var nazister som mördade judar under andra världskriget, inte kristna. Däremot håller jag med om att religionens historia inte alltid är vacker. Kristendomen har dock utvecklats, precis som socialdemokratin har gjort, och är inte längre en våldsförespråkande rörelse.
Enligt mig är det ingen större skillnad på ideologi och religion, båda är livsåskådningar. Jag är därför för religiösa friskolor, trots att jag inte själv är troende. Det handlar om att respektera religionsfriheten, på precis samma sätt som jag respekterar åsiktsfriheten.
Så länge skolorna följer lagar och regler så finns det ingen anledning till att de inte ska få driva verksamhet. Jag önskar att SSU kunde börja förstå att skolan finns till för eleverna, inte för politikerna. Om eleverna VILL välja en skola som inte är kommunal, låt dem göra det.
Med vänlig hälsning
Sara Dennås
onsdag 16 juli 2008
Sara i Sveriges Radio P3
Jag kommenterade igår SSU:s ansökan om att starta en socialistisk friskola i Sveriges Radio P3.
Min insats kan höras 1 minut och 20 sekunder in i inslaget "Jag önskar dem lycka till".
Sara i Nyhetsmorgon på TV4
Jag har dessutom föreslagit för Jytte att vi borde ha en lite längre debatt om friskolor, tror att det skulle bli intressant.... :)
"Ja, varför inte rösta på Kommunisterna. Det känns fräscht."
http://www.youtube.com/watch?v=A21Cr0Qn0HY&feature=related
tisdag 15 juli 2008
Bänka er klockan 06:45
Missa inte! (Länk kommer upp senare för er morgontrötta)
måndag 14 juli 2008
fredag 11 juli 2008
torsdag 10 juli 2008
Rola möter nykterheten
Ungdomens nykterhetsförbund bjuder in till debatt. Rola från FS ironiserar över att SSU-Jytte och Ung Vänster-Ida vill höja alkoholskatten. Det innebär att de indirekt har missat klassperspektivet och vill att bara rika ska ha råd att supa. Ida kontrar med att hävda att högern är köpta av alkoholindustrin.
Nazi-onaldemokratisk Ungdom sågar MUF
De har startat en motkampanj mot vår fantastiska kampanj "Jag älskar SWE". Tragiskt, men bra för MUF. NDU visar verkligen att de tänker med lilltån när de talar om sin isolerade och dumstolta svenskhet. Självklart kan man vara stolt över sitt ursprung, men det är långt ifrån att motverka mångkultur och pluralism.
onsdag 9 juli 2008
MUF vill bli bättre
Förmiddagen bjöd på ett riktigt bra seminarium med Niklas, Hanif Bali, Isabella "Blondinbella" Löwengrip och Sophia Åhlin i panelen. De talade om sina olika erfarenheter och upplevelser, och hur de vill att framtiden för MUF ska se ut. Vi vill vara moderna, breda och relevanta, med en stark ideologi som bas. Många intressanta förslag, som jag får återkomma till.
tisdag 8 juli 2008
MUF Södermanland on tour 08
Seminarium hos Sveriges Ingenjörer
Det handlar om arbetskraftsinvandring och kompetensförsörjning. Panelen driver en bra och vettig linje, det handlar om att sänka skatterna, förbättra valideringen av utländska utbildningar, ta bort papperskrånglet, skapa allianser mellan akademi och näringsliv, öka konkurrensen mellan lärosäten med mera. Alla (SACO, Svenskt Näringsliv, AB Volvo, Moderaterna, Malmö Högskola) utom Rossana Dinamarca (v) är överens.
måndag 7 juli 2008
söndag 6 juli 2008
Naomi Klein talar ut
- Naomi Klein till GPs kulturredaktion
Jag vet att det är fel att ta citat ur sitt sammanhang för att framställa någon som mindre smart, men den här gången kunde jag inte låta bli.
Naomi Klein är författare till boken Chockdoktrinen som enligt bla Johan Norberg förvränger liberala ekonomers teorier.
fredag 4 juli 2008
torsdag 3 juli 2008
Mindre våld i skolan
onsdag 2 juli 2008
Lärarlyftet
http://www.kristianstadsbladet.se/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080702/TYCKTTANKT/644498658
Politikerna har sina poänger bla är det kul att se att det också har förstått att lärarens kvalitet är direkt relaterad till hur bra det går för eleverna i skolan.
De skriver också mycket varmt om lärarlyftet som kommer att genomföras. Jag tycker att det är bra att man satsar på fortbildning av lärare av den enkla anledningen att det är fel politik som har raserat skolan och framför allt lärarnas kompetens och ämneskunskaper. På kort sikt bör man reparera skadan med rätt politik och sedan lämna över till marknadskrafter. Ett ökat marknadstänk i skolan är avgörande om vi ska kunna få mer kompetenta lärare i framtiden, men som problemet ser ut nu så är fortbildning viktigt. Det största problemet som jag ser är att politikerna kan satsa på fel sorts fortbildning, det hade ju inte varit första gången.
Om det är något som staten är skyldig att utbilda lärarna i så är det ämneskunskaper. Tidigare sosseregeringar har med sitt kunskapsförakt har tagit bort krav om ämneskunskaper på lärarhögskolan och istället lagt fokus på tveksamma pedagogiska metoder.
Ett lärarlyft som utgör ett kunskapslyft är något i alla fall jag eftersträvar. Det tål dock att sägas att skolledarna borde få bestämma vad personalen ska fortbildas i och att staten inte ska ha så mycket med det att göra med detaljerna. Det jag menar är att det krävs ett paradigmskifte i lärarleden. Ett paradigm skifte som jag tror är på väg att komma.
/Mattias
Fler nationella prov...
Det är sedan länge uppenbart vilken väg Jan Björklund, utbildningsdepartementet och Folkpartiet har valt. De tror på ökat lärande genom mer regleringar och hårdare krav.
Jag tror att det kan stämma i många fall, eftersom väldigt många problem i dagens skola grundar sig i en brist på respekt och i en för stökig studiemiljö. Det betyder dock inte att en batongpolitik och fler pekpinnar hjälper mot allt.
Det är min övertygelse att lika många problem tvärtom blir värre om man ökar den politiska styrningen av skolan.
På alla ställen behövs inte fler och tidigare nationella prov. Istället kanske det saknas inspirerande lärare eller nya arbetsmetoder. Elever lär sig bättre av fri vilja och engagemang, och därför gäller det att hitta olika tillvägagångssätt för olika sorters individer, snarare än att pressa in alla i likadana raka led.
tisdag 1 juli 2008
Rikskommitténs externa verksamhet i juni
Media
Inskickade insändare 4 st
Publicerade insändare 12 st
Publicerade debattartiklar 0 st
Redaktionell media 1 st
Inskickade pressmeddelanden 0 st
Blogginlägg 47 st
Kampanj
Kampanjer RK har deltagit vid 5 st
Klasspressar 0 st
Talarverksamhet (utbildningar mm) 0 st
I övrigt har hela rikskommittén i juni varit i Bryssel och representerat MSU i europaparlamentet och på förbundsstyrelsens sammanträde.
Har ni några frågor angående ovanstående eller RK:s externa verksamhet i allmänhet, hör gärna av er!
Specialpedagodiska skolmyndighetens födelsedag
Detta beror på att regeringen tidigare beslutat omorganisera och lägga ned Skolverket, Myndigheten för skolutveckling, Specialpedagogiska institutet, Specialskolemyndigheten, Nationellt centrum för flexibelt lärande, Myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning, Sameskolstyrelsen och Skolväsendets överklagandenämnd.
Istället samlas skolfrågorna i tre nya myndigheter med tydliga och avgränsade uppgifter: Skolinspektionen, Skolverket och Myndigheten för specialpedagogik. Denna uppstyrning är mycket bra.