fredag 23 maj 2008

Utbildningsdepartementets utredare havererar igen...

Regeringens lärarutredare säger idag att obehöriga lärare inte bör få sätta betyg på elever. De obehöriga lärarna tvingas samråda med behöriga lärare som blir den som är ansvarig för betyget. Dessutom omfattas obehöriga lärare inte av det nya Lärarlyftet (3,6 miljarder kronor) som ska fortbilda lärare och uppdatera deras kunskaper.

Snacka om diskriminering! Vi i Moderat Skolungdom tycker att det ska vara upp till varje skolledare att själv bestämma vilka hon eller han anser kompetenta nog att anställa som lärare. Självklart ska skolledaren även bestämma vilka som ska sätta betyg.

Någon skola kanske vill ha separata betygsexaminatorer, fristående från undervisningen (och kanske därmed mer omutbara). Andra vill möjligen att lärarna ska ha en nära relation till eleverna, så att man inte riskerar att sänka sitt betyg på grund av en dålig dagsform när provet ska skrivas. Det finns som vanligt inte bara en lösning.

Dessutom kommer det att bli rent praktiska problem, eftersom var sjätte lärare i grundskolan och nästan var fjärde gymnasielärare idag är obehörig. De kommer alltså inte att självständigt få sätta betyg på sina elever, utan behöva övervakas av sina kollegor. Framför allt fristående skolor kommer att tvingas omorganisera.

Utredaren Jörgen Ullenhag (pappa till Erik Ullenhag - folkpartiets partisekreterare) har slagit följe med Anita Ferm (skolutredaren) och börjat vandra på förmynderiets stig. Staten/politiker/folkpartiet vet tydligen enligt dem bäst hur Sveriges elever lär sig, och Sveriges lärare lär ut.


MSU - vi är mer än bara vänner

Inga kommentarer: