lördag 24 maj 2008

Är elever kunder i skolan?

Någonting som inte debatterats alltför ofta, men som ändå påverkar elevers, lärares och skolledningars ställning i just skolan är synen på eleverna. Är eleverna kunder, vars behov skall tillfredställas och att de skall utbildas på just det sätt de och deras föräldrar önskar, eller är de små objekt som skall köras igenom en maskin?

Det senare verkar Dick Erixon tycka. Dick Erixon som annars är en rätt sjysst kille havererar totalt på sin blogg om hur elever borde bli små slavar, små objekt som skall sättas i skolbänkar och "utbildas".

Är det hit man vill igen?

Utbildning sker bäst genom att skapa intresse och engagemang. Lärare har till uppgift att utbilda sina elever. Det är en förlegad syn att lärarna står över eleverna och skall kallas "sir". Det krävs att de jobbar med idéelt ledarskap, inte militärt.

Det grundläggande problemet med den svenska skolan är och förblir bristande ledarskap från de svenska lärarna. Gör om lärarutbildningen och lär de svenska lärarna att skapa intresse, engagemang och få sina elever att våga drömma!

Inga kommentarer: