Sluta med klåfingrig skolpolitik
DEBATT. Naturligtvis bör det vara upp till varje skolledare att själv bestämma vilka hon eller han anser kompetenta nog att anställa som lärare, skriver Sara Dennås.
Regeringens lärarutredare föreslår nu att obehöriga lärare inte bör få sätta betyg på elever. De obehöriga lärarna ska istället tvingas samråda med behöriga lärare, som blir ansvariga för betyget.
Det är diskriminering. Naturligtvis bör det vara upp till varje skolledare att själv bestämma vilka hon eller han anser kompetenta nog att anställa som lärare. Lika självklart ska skolledaren även bestämma vilka som ska sätta betyg.
Någon skola kan vilja ha separata betygsexaminatorer som är fristående från undervisningen, och kanske därmed mer omutbara. Andra skolor vill möjligen att lärarna ska ha en nära relation till klasserna, så att en elev inte riskerar att sänka sitt betyg på grund av dålig dagsform när provet ska skrivas. Det finns som vanligt inte bara en lösning som passar alla skolor och elever.
Förslaget innebär dessutom rent praktiska problem, eftersom var sjätte lärare i grundskolan och nästan var fjärde gymnasielärare idag är obehörig. De kommer alltså inte att självständigt få sätta betyg på sina elever, utan behöva övervakas av sina kollegor. Det kräver omorganisation och ökade resurser.
Utbildningsminister Jan Björklund håller tanklöst med den folkpartistiskt färgade utredaren Jörgen Ullenhag. Enligt dem vet tydligen staten, politiker och folkpartiet bäst hur Sveriges skolor ska drivas. Vi i Moderat Skolungdom är inte lika övertygade.
Sara Dennås
riksordförande Moderat Skolungdom
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar