onsdag 28 maj 2008
Sara Dennås i Nya Wermlands Tidning 28 maj 2008
DEBATT. Naturligtvis bör det vara upp till varje skolledare att själv bestämma vilka hon eller han anser kompetenta nog att anställa som lärare, skriver Sara Dennås.
Regeringens lärarutredare föreslår nu att obehöriga lärare inte bör få sätta betyg på elever. De obehöriga lärarna ska istället tvingas samråda med behöriga lärare, som blir ansvariga för betyget.
Det är diskriminering. Naturligtvis bör det vara upp till varje skolledare att själv bestämma vilka hon eller han anser kompetenta nog att anställa som lärare. Lika självklart ska skolledaren även bestämma vilka som ska sätta betyg.
Någon skola kan vilja ha separata betygsexaminatorer som är fristående från undervisningen, och kanske därmed mer omutbara. Andra skolor vill möjligen att lärarna ska ha en nära relation till klasserna, så att en elev inte riskerar att sänka sitt betyg på grund av dålig dagsform när provet ska skrivas. Det finns som vanligt inte bara en lösning som passar alla skolor och elever.
Förslaget innebär dessutom rent praktiska problem, eftersom var sjätte lärare i grundskolan och nästan var fjärde gymnasielärare idag är obehörig. De kommer alltså inte att självständigt få sätta betyg på sina elever, utan behöva övervakas av sina kollegor. Det kräver omorganisation och ökade resurser.
Utbildningsminister Jan Björklund håller tanklöst med den folkpartistiskt färgade utredaren Jörgen Ullenhag. Enligt dem vet tydligen staten, politiker och folkpartiet bäst hur Sveriges skolor ska drivas. Vi i Moderat Skolungdom är inte lika övertygade.
Sara Dennås
riksordförande Moderat Skolungdom
Rinkebyskolans utveckling
Ska kolla upp möjligheten till studiebesök..
tisdag 27 maj 2008
Björklund fortsätter mobba obehöriga lärare
söndag 25 maj 2008
Debattartikel i GP om skolan
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=114&a=422536
Vårutbildning i Bohuslän
lördag 24 maj 2008
Är elever kunder i skolan?
Det senare verkar Dick Erixon tycka. Dick Erixon som annars är en rätt sjysst kille havererar totalt på sin blogg om hur elever borde bli små slavar, små objekt som skall sättas i skolbänkar och "utbildas".
Utbildning sker bäst genom att skapa intresse och engagemang. Lärare har till uppgift att utbilda sina elever. Det är en förlegad syn att lärarna står över eleverna och skall kallas "sir". Det krävs att de jobbar med idéelt ledarskap, inte militärt.
Det grundläggande problemet med den svenska skolan är och förblir bristande ledarskap från de svenska lärarna. Gör om lärarutbildningen och lär de svenska lärarna att skapa intresse, engagemang och få sina elever att våga drömma!
fredag 23 maj 2008
Brännboll i Götet
Mattepris till Rinkebyelever
Här är ett strålande bevis på att det verkligen funkar att låta skolor bestämma själv vilka satsningar som ska göras.
Rinkebyskolans rektor har under flera år satsat på naturvetenskap och matte. Nu kommer resultatet. Grattis till vinsten, Amanda, Mahmod, Mattias, Andreas och Saygin!
Utbildningsdepartementets utredare havererar igen...
Snacka om diskriminering! Vi i Moderat Skolungdom tycker att det ska vara upp till varje skolledare att själv bestämma vilka hon eller han anser kompetenta nog att anställa som lärare. Självklart ska skolledaren även bestämma vilka som ska sätta betyg.
Någon skola kanske vill ha separata betygsexaminatorer, fristående från undervisningen (och kanske därmed mer omutbara). Andra vill möjligen att lärarna ska ha en nära relation till eleverna, så att man inte riskerar att sänka sitt betyg på grund av en dålig dagsform när provet ska skrivas. Det finns som vanligt inte bara en lösning.
Dessutom kommer det att bli rent praktiska problem, eftersom var sjätte lärare i grundskolan och nästan var fjärde gymnasielärare idag är obehörig. De kommer alltså inte att självständigt få sätta betyg på sina elever, utan behöva övervakas av sina kollegor. Framför allt fristående skolor kommer att tvingas omorganisera.
Utredaren Jörgen Ullenhag (pappa till Erik Ullenhag - folkpartiets partisekreterare) har slagit följe med Anita Ferm (skolutredaren) och börjat vandra på förmynderiets stig. Staten/politiker/folkpartiet vet tydligen enligt dem bäst hur Sveriges elever lär sig, och Sveriges lärare lär ut.
MSU - vi är mer än bara vänner
onsdag 21 maj 2008
Onsdagsfika med Paul Lindquist
Han berättar om sitt uppdrag som kommunalråd i Lidingö kommun. Han vill att vi tar med oss två viktiga lärdomar från kvällens fika:
1. Glöm aldrig vems pengarna är. Det är invånarnas pengar, inte kommunens.
2. Valfrihet framför allt, i så stor utsträckning som möjligt.
MSU - vi är mer än bara vänner
Debatten rullar vidare
Vill man se programmet (gör det) så finns det här: http://webbtv.axess.se/web/main.nsf/webbklipp?openpage&ID=97306316D7F1FEE3C125742D004B1867
MSU - Vi är mer än bara vänner
tisdag 20 maj 2008
På debatt i Uppsala
Under kvällen så anordnade Uppsalas samhällsvetares förening en paneldebatt mellan de politiska ungdomsförbunden. Även fast frågorna inte var klassiska MSU frågor lyckades de debatterande återkomma till skolpolitiken. Det märks tydliga skillnader på Alliansens ungdomsförbund och de på den rödgröna sidan. Vänstern fortsatte hävda att valfrihet gör skolan och elevens tillvaro sämre.
Och att Ida Gabrielsson (Ung vänsters förbundsordförande) inte visste hur man betedde sig i en debatt gav henne inga extra poäng.
Det är inte så konstigt att MSU är nordens största skolpolitiska nätverk. För MUF debatterade Carl Grufman, även fast han inte längre är MSU:are så skötte sig han väldigt bra.
MSU - Vi är mer än bara vänner!
Kampanjrapport: Partiet på äventyr
MSU Uppsala växte med en medlem som enligt uppgift från en av kampanjarna skulle varit riktigt snygg!
Nice!
MSU - Vi är mer än bara vänner!
Fler tror på Fredrik
Ökat förtroende för Reinfeldt — Sahlin tappar stort
FÖRTROENDE. Förtroendet för statsminister Fredrik Reinfeldt (m) ökar — 49 procent av svenskarna känner störst förtroende för honom som statsminister.Bara 33 procent uppger att de känner störst förtroende för s-ledaren Mona Sahlin.
Enligt en undersökning från Sifo, som beställts av pr-byrån Westander, har Reinfeldts förtroendeövertag ökat från 2 till 16 procentenheter de senaste tre månaderna.Senast samma fråga ställdes fick Reinfeldt störst förtroende hos 40 procent av väljarna och Sahlin 38 procent.
Lärarförbundet har seminarium
Ylva Johansson (s) börjar. Hon har en hel del nya saker att säga, kul att hon har lyssnat och tagit till sig så mycket av Alliansens budskap!
måndag 19 maj 2008
Kampanjrapport: På äventyr med partiet
Jag värvade i alla fall dagens enda medlem, så jag är nöjd.
Snygg var han också. Nice.
MSU - vi är mer än bara vänner
ATW - Sammanfattning
10 distrikt
12 kampanjer
50 MSU:are
57 NYA MEDLEMMAR!
TACK - FÖR EN FANTASTISK VECKA!
Se bildspelet från veckan:
http://www.youtube.com/watch?v=16Bxg4K8CPg
Bilder från veckan:
http://www.facebook.com/photo_search.php?oid=12163873386&view=all
MSU - Vi är mer än bara vänner
Starkt stöd för ny betygsskala
Det är bra att den nya skalan med fler steg får starkt stöd från det stora flertalet av remissinstanserna. Flit kommer löna sig bättre när en elev istället för ett plus i kanten kan få högre betyg på riktigt. Det ska löna sig att plugga i skolan. Fler steg i betygsskalan är en fråga som både elever och lärare efterfrågat länge.
Fakta
Förslaget har remitterats till totalt 96 remissinstanser. Bland de remissinstanser som i huvudsak ställer sig positiva till förslaget märks; Statens skolverk, Sameskolstyrelsen, Specialskolemyndigheten och Myndigheten för skolutveckling samt bl.a. Uppsala universitet och Lunds universitet. Bland organisationerna och förbunden finns här bl.a. Lärarnas Riksförbund, Sveriges skolledarförbund, Sveriges Kommuner och Landsting, Friskolornas Riksförbund, Synskadades Riksförbund och Föräldaalliansen Sverige.
Lärarförbundet tillstyrker skalan A till E men har invänt att F riskerar att legitimera en nivå under den alla elever ska uppnå.
De remissinstanser som avstyrker förslaget är Högskoleverket, Linköpings universitet och Göteborgs kommun.
Den nya betygsskalan
Den nya betygsskalan föreslås bli sexgradig med fem betygssteg, A-E, för godkända resultat och ett betygssteg, F, för icke godkänt resultat. Om underlag för bedömning helt saknas på grund av omfattande frånvaro ska betyg inte sättas, vilket ska markeras med ett horisontellt streck. Betygsskalan ska vara målrelaterad.
söndag 18 maj 2008
Lågvattenmärke från Hyresgästföreningen
Det här slår till och med SEKO-reklamen i idioti. Att marknadshyror skulle vara orättvist är det dummaste jag har hört! Med dagens hyresregleringar så betalar ensamstående mammor med låga inkomster i Hjulsta en dyrare hyra än de borde, så att de rika tanterna på Östermalm ska kunna bo billigare. Syftet är att jämna ut, men till vilken nytta? Med marknadshyror betalar man för vad man själv får, inte för andra. Hyresgästföreningen borde skämmas!
ATW - Dag 5 - Östergötland
Östergötland - Distriktet som växer mest
Idag kampanjade delar utav Rikskommittén, många härliga MSU:are från Östergötland på Kungshögaskolan i Mjölby. Jonas Lovéus från Rikskommittén fick möjligheten att hålla en klasspress och Alexander Klaréus fick möjligheten att spela in en reklamfilm med elever på skolan.
Efter att ha lyckats övertyga allt ifrån folkpartistiska vaktmästarpraktikanter och vilsna "sverigedemokrater" att gå med i Moderata Ungdomsförbundet och Moderat Skolungdom landade slutsumman på 25 nya medlemmar till MSU Östergötland!
Tack MSU Östergötland för en UNDERBAR avslutning på Around the World-turnén! Ni är fantastiska!
MSU - Vi är mer än bara vänner
fredag 16 maj 2008
Bill Gates' Rule of Life
ATW - Dag 4 - Dalarna
Dalarna - er snel Dala-hest
Idag kampanjade delar utav Rikskommittén, härliga dalmasar och dalkullor samt den fantastiska förstärkningen (FF) Matilda Eriksson från Västmanland på S:t Mikaels Gymnasium i Mora. Samtliga elever var väldigt positiva och klädda i mjukisbyxor. Totalt värvades 6 nya medlemmar med mjukisbyxor!!!
Det märks att det är drag i MUF Dalarna!
Dagens kampanjhjältar var: Nils Kampe, Olga Sokolova, Jonas Bysell, Matilda Eriksson, Alexander Klaréus och Alexandra Gillström.
Tack MUF Dalarna för en underbar kampanj - you are amazing!
MSU - Vi är mer än bara vänner
torsdag 15 maj 2008
Mäktig MSU-kortlek
CK-Elvira städade sitt kontor idag (och det verkar inte ha blivit rensat sedan MUF flyttade in i lokalerna) och hittade ett enda exemplar av en kortlek med MSU-logga på. Tryckt på 90-talet, nice. Den åker in i arkivet!
Kul är ändå att vi sedan länge funderat på att trycka en ny MUF-kortlek.. Vad säger ni? Vore det intressant?
Fredrik vs Mona
onsdag 14 maj 2008
ATW - Dag 3 - Uppsala
Idag kampanjade delar utav Rikskommittén och många härliga uppsalaiter på Katedralskolan i centala Uppsala. På plats möttes vi utav ett gigantiskt jippo, med debatt, klasspressar och frågestunder bland klasser. Vår sida fördes i debatten fördes utav Anton Vajk, politiskt sekreterare på Riksdagskansliet, och Mattias Hallberg, Rikskommittén, höll inte mindre än två klasspressar och svarade på frågor om Moderata Ungdomsförbundet och ideologi.
Skolan har en helt underbart välfungerande MSU-förening och därför finns det få elever som inte redan är medlemmar. Trots de "dåliga" förutsättningarna värvades 3 medlemmar.
Tack MUF Uppsala - ni är fantastiska!
MSU - Vi är mer än bara vänner
ATW - Dag 2 - Tyskland
Tyskland - Ölen och lederhosens förlovade land
Under gårdagen kampanjade delar av MUF Tyskland på en skola vars namn är ofattbart svåruttalat då det är i Tyskland. Man modifierade kampanjen något för att mottagarna skulle förstå budskapet bättre. Efter många intressanta, tyska, samtal med lokalbefolkningen var de flesta av eleverna på skolan medvetna om att Sverige är ett mycket bra land som de om möjligt vill flytta till, och då inte endast på grund av våra älgar.
Dagens kampanjhjältar var Momke Woch, Jacob Trowald och Jannick Borgstedt.
Tack MUF Tyskland - ni är grymma!
tisdag 13 maj 2008
ATW - Dag 2 - Södermanland
Södermanland - distriktet med det fantastiska Nyköping
Idag kampanjade delar utav rikskommittén och södermanlänningar på Gripenskolan i Nyköping. Vi mötte en god inställning och väldigt många var positiva till kampanjen. Efter många intressanta samtal med eftertänksamma elever värvades 6 nya medlemmar till Moderata Ungdomsförbundet och Moderat Skolungdom.
Dagens kampanjhjältar var Sandra Andersson, Annika Hovmark, Charles Westerberg, Erik Jansson, Lina Larsson, Alexander Klaréus, Mattias Hallberg och Sara Dennås.
Tack MUF Södermanland - ni är underbara!
MSU - Vi är mer än bara vänner
måndag 12 maj 2008
ATW - Dag 1 - Västmanland
Efter att ha värmt upp med en mysig grillkväll och härlig kampanjfrukost begav sig kampanjarna ut i delad trupp för att sprida frihet och värva medlemmar. Senare på dagen slöt alla upp på Rudbeckianska gymnasiet och sammanlagt värvades 8 personer till Moderata Ungdomsförbundet och Moderat Skolungdom.
Around the world-turné!
Under veckan kommer RK (dock inte hela rikskommittén samtidigt) att besöka fem distrikt på en Around the World-satsning.
RK kommer under kampanjveckan att besöka:
Måndag Västmanland
Tisdag Södermanland
Onsdag Uppsala
Torsdag Dalarna
Fredag Östergötland
Givetvis ingår även en värvningstävling, som det finns mer info om på vårt interna nätverk bbs:en, men jag kan avslöja att den som värvar flest medlemmar under veckan vinner :).
Rikskommittén
MSU – vi är mer än bara vänner!
söndag 11 maj 2008
MUF Dalarnas Caritakurs was awesome
Här har kursdeltagarna flyttat ut för att leka "namnleken"
fredag 9 maj 2008
Svensson Svensson goes MSU
Första säsongens
YEAH!
Elitklasser är ok
torsdag 8 maj 2008
Tecknade serier med liberala värderingar
Elever behöver bra skolmat
Skolmatsalarna kan inte bara fortsätta sänka kvaliteten i takt med att livsmedelspriserna höjs. Det är dags för nya lösningar.
Som exempel skulle jag hellre betala en matavgift varje termin än att få värdelöst billigt skräp som inte ger någon energi. Studier har även visat att det inte nödvändigtvis måste kosta mer att ha bra lunch. Bara genom att medvetet tänka på vad man lagar istället för att per automatik köra "det gamla vanliga" kan maten göras mycket fräschare.
Debattboxning i Göteborg
Idag var det debattboxning på backateatern i Göteborg. Så klart var MUF på plats och Hampus Magnusson, distriktsordförande i Götet, stod i frihetens ringhörna. Det var kul att se hur många som kom och kollade på debatterna, men också den breda representation av idéer som fanns på plats. Efter att segraren korats av publiken (det var en duktig kille från Sharaf Hjältar) hölls det ett fördjupande samtal om "det mångkulturella samhället". Det märks att vi i MUF har kommit långt i frågor om integration medans andra fortfarande famlar i mörkret med vart de vill komma. Kampanjen "Jag älskar SWE" är ett bra bevis på det. Imorgon har vi förövrigt en samtalskväll om just integration i Uddevalla.
/Mattias