tisdag 25 mars 2008

Yrkeshögskola

Pressmeddelande
25 mars 2008
Utbildningsdepartementet


Jan Björklund: Dags att även Sverige inför yrkeshögskola
I dag överlämnades Yrkeshögskoleutredningens betänkande Yrkeshögskolan. För yrkeskunnande i förändring (SOU 2008:29) till utbildningsminister Jan Björklund.

- En bra yrkesutbildning är lika viktig för Sverige som en bra akademisk
utbildning, säger Jan Björklund.
Yrkesutbildning på eftergymnasial nivå finns i dag i flera olika utbildningsformer: kvalificerad yrkesutbildning (KY), påbyggnadsutbildning, kompletterande utbildning och lärlingsutbildning för vuxna.

För att lyfta utbildningarnas status och tydliggöra vad det är för utbildningar tillsatte regeringen en utredning om en yrkeshögskola. Utredningen föreslår att yrkeshögskolan blir ett paraply för de olika utbildningsformerna med totalt ca 35 000 studerande. Exempel på yrken som kan ingå är anläggningsingenjör, apotekstekniker och juristassistent.

- Yrkeshögskolan ger en yrkesutbildning med högre kvalitet, förbättrad
rättssäkerhet och en egen identitet, säger Jan Björklund.
Utredningen kommer nu att gå ut på remiss och i höst läggs en proposition till riksdagen, i syfte att yrkeshögskolan ska kunna införas den 1 juli 2009.

Äntligen kan diskrimineringen utav praktiska arbeten försvinna! Det är på tiden att folk inser att det inte är antal akademiska poäng som räknas, utan hur man utför sitt jobb, och om man trivs med det man gör.

Inga kommentarer: