tisdag 11 mars 2008

De bästa förslagen kommer alltid från näringslivet

Intressant artikel idag på Brännpunkt:
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_961163.svd


Kort sammanfattning:
Högkvalitativ svensk forskning gör det mer lockande att samverka med svenska forskare för både svenska företag och internationella koncerner. Sverige drar till sig utländska investeringar och konkurrerar med kompetens i den globala ekonomin.
  • Ändra lärosätenas organisationsform från myndighet till stiftelse. Det skulle göra de enskilda universiteten och högskolorna mer konkurrensutsatta samtidigt som de själva får full kontroll över resurserna.
  • Idag är det svårt för de lärosäten som vill samarbeta intimt med andra lärosäten eller med företag. Samarbetet kräver ofta regeringens godkännande. Forskningsmedel bör i högre grad fördelas i konkurrens och efter kvalitetskriterier.
  • Fri grundforskning behövs. Men skribenterna föreslår att behov i näringsliv och samhälle ska få styra vilka områden som ska prioriteras. Oavsett nya forskningsområden eller nya industriella branscher så är det dagens företag och pågående forskning som under överskådlig framtid kommer att generera tillväxt.
  • Självständiga lärosäten behöver eget kapital. Detta kan delvis ske genom att en del av Akademiska Hus balansräkning överförs till respektive högskola.
  • Skatter och regler måste ändras så att investeringar i FoU behandlas mer gynnsamt. Så har förhållandet sedan länge varit i anglosaxiska länder och nu sker samma sak allt mer i övriga västvärlden. Därför ska exempelvis donationer till universitet och högskolor vara avdragsgilla.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ok, hur skall du organisera högre utbildning då?
Skall den skattefinansieras eller ej? Om jag, varför skall vi ta emot många utlänningar och ge de utbildning gratis?

Sara sa...

Hej Anonym.
Jag gillar utbildning som står fri från statens klåfingrighet, något som är svårt att undvika om det är statliga medel som finansierar utbildningen. Steg för steg tycker jag att vi ska arbeta för en mer privatfinansierad utbildning. Framförallt den som gäller universitet och högskola!

Anonym sa...

Ja, jag håller med om att det skulle nog bättra på studieresultaten. Men det måste finnas något sätt för våra ungdomar att få sin utbildning gratis, alla har ju inte pengar att betala för den. Men möjligheter för hela världen att få studera gratis hos oss måste bort, det kostar oss skattepengar! Och de betalar ju ingen skatt. Det kommer inte att hålla i längden