måndag 4 augusti 2008

Svar på debattartikeln från SSU

Den här artikeln skickades in till Borås Tidning för snart en vecka sedan, hoppas på publicering snart.. Det vore tråkigt om debatten bryts redan nu. /Sara



SSU måste inse att friskolor är framtiden

Anders Österberg och Sofia Bohlin har i sin artikel fått det mesta om bakfoten. I sitt nitiska försök att kritisera friskolesystemet landar de till slut i den allvarliga frågan om det bör vara möjligt för människor att välja bort det offentliga. Deras svar på frågan är nej. De ser det som självklart att sätta statens rättigheter framför människornas, en åsikt som enligt mig inte hör hemma i ett välutvecklat, demokratiskt land på 2000-talet.

Att socialister vill försöka förbjuda konkurrens är inget nytt, trots att alla studier visar att statliga monopol på undervisning innebär kvalitetsförsämring, tillbakagång i utvecklingen och minskad valfrihet. Det offentliga har uppenbarligen misslyckats med att driva de bästa skolorna i Sverige, annars skulle inte friskolereformen ha gjort sådan succé.

Passionerade lärare, duktiga entreprenörer och engagerade föräldrar som vill driva skolor är enorma tillgångar för samhället. De är villiga att satsa egna pengar, tid och glöd för att ge sina elever en bra skolgång. Att inte vilja ge dem lön för arbetet är ologiskt, och grundar sig främst i avundsjuka.

Friskolor bidrar till en höjd undervisningskvalitet och till en mångfald av pedagogiska metoder, så att samtliga elever kan hitta något som passar dem. Den "gemensamma" statsskolan som SSU så varmt förespråkar faller på sin egen orimlighet, eftersom alla elever inte är likadana. Att förespråka att de ändå ska pressas in i samma form, bidrar inte till att alla lär sig bättre - snarare tvärtom.

De flesta vill att landets barn och ungdomar ska växa upp till starka och ansvarstagande vuxna som bryr sig om sin framtid och sina medmänniskor. Det kräver att de som unga får ta plats, fatta egna beslut och testa sina vingar. Den socialistiska statsskolan vänder sig emot detta, eftersom den då tvingas göra avsteg från den gemensamma mallen.
På alla skolor, offentliga som fristående, ställs hårda krav. De måste följa Skolverkets läroplan och ha en saklig och allsidig undervisning. När det framkommer att skolor missköter sig ska de varnas och därefter stängas. Återigen – detta gäller både kommunala och fristående skolor.

Jag frågar mig ständigt varför vänstern krampaktigt klamrar sig fast vid sin tro på att statsapparaten skulle vara den instans som löser alla problem bäst. För Moderat Skolungdom och mig handlar det inte om vem som driver skolan, utan om kvaliteten på undervisningen. Om skolan är bra spelar det ingen roll vem som är huvudman.

SSU nämner inte att eleverna på fristående gymnasier har bättre kunskaper och är mer nöjda med sin skola, samtidigt som lärarna på fristående skolor trivs bättre och dessutom har högre lön. När landets elever så tydligt visar att de vill välja skola själva, borde deras åsikt respekteras. Sveriges barn och unga är viktigare än politiska system och stelbenta statsskolor.

Sara Dennås
Riksordförande Moderat Skolungdom

Inga kommentarer: