måndag 25 augusti 2008

Stoppa skol-Jante!

Rädda Barnens ordförande Inger Ashing skriver idag i DN om att skolresor leder till diskriminering i skolan. Skollagen måste enligt henne skrivas om, så att ett ännu strängare förbud mot avgifter införs, på grund av att alla familjer inte har råd att skjuta till extrapengar till särskilda delar av undervisningen.

Jag håller inte med. Skolresor, friluftsdagar och andra kul händelser berikar skolan och undervisningen. Studiebesök och praktiska aktiviteter gör att eleverna lär sig bättre och får en större förståelse för situationens helhet. Självklart förstår jag att alla familjer inte har råd att låta barnen åka på stora och dyra resor flera gånger per termin (så är heller sällan fallet, utan en mer korrekt verklighetsbeskrivning är att detta sker någon enstaka gång per treårsperiod).

Det finns flera olika alternativ att i såna fall lösa situationen, till exempel att ha klassinsamlingar, baka kakor, ha marknad eller sälja en klasstidning.

Vad som dessutom är viktigt att markera är att de aktiviteter som kräver egenfinansiering inte är obligatoriska. Man riskerar alltså inte att få sämre betyg på grund av en tunn plånbok.

Jag vill vända på Rädda Barnens resonemang. Istället för att det bara är orättvist för dem som inte har råd, så är det på samma sätt högst orättvist mot alla föräldrar som idag förvägras möjligheten att investera i sina barns utbildning. Det är fritt fram att köpa mopeder, kläder och datorer, men man får inte lov att investera i kunskaper, som verkligen betyder något.

Rädda Barnen (och den politiska vänstern) hävdar att vissa får det sämre om man låter andra betala för sig själva, men när föräldrar betalar pengar till sina barns skolgång så tillför de pengar - inte tvärtom . Om det enda man gör är att tillföra resurser, kan inte någon få mindre resurser. Det är ganska enkel matte.

Moderat Skolungdom vill göra det tillåtet för skolorna att ta ut avgifter. Den befintliga skolan urholkas inte genom att tillåta avgifter. Ingen kommer få en sämre skolgång, närmare sanningen är att väldigt många kommer få en bättre.

Viss typ av undervisning kostar helt enkelt mer, och om den efterfrågas bör skolan självklart få tillhandahålla den genom att ta betalt.

Inga kommentarer: