måndag 11 augusti 2008

Det här är farligt


Att, som FN nu ställer krav på Sverige, förbjuda rasistiska organisationer är inte bara en begränsning av åsikts- och yttrandefriheten. Det är också ett säkert sätt att öka rasismen i landet. Istället för att stänga in rasister i en mörk källare, ska man rikta strålkastarljuset mot deras sunkiga idéer och visa på alternativen. Det är endast i en fri debatt som obehagliga åsikter kan bekämpas - vid förbud frodas de bara.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag tror de flesta svenskar håller med om att varenda varelse har rätt till åsiktsfrihet. Åsiktsfrihet ingår i de mänskliga rättigheterna, som är en konvention och därigenom juridiskt bindande, och åsiktsfriheten som råder i Sverige är något som svenskar överlag brukar vara stolta över. Även om man går ungefär trettio år tillbaka i tiden. Den ases ofta vara en självklarhet. Därför är det väldigt förvånande att Sverige en gång i tiden valde att skriva under den konvention som förbjuder rasistiska organisationer. FN har all rätt att kräva att Sverige, precis som alla andra länder, ska leva upp till vad de lovar. Sverige å andra sidan borde kanske ha läst igenom och reflekterat lite mer över vad man skrev under.
Mänskliga rättigheter eller förbud mot rasfientliga åsikter, vad väger tyngst? Lite spännande är det dock, hur konventionen kan vara juridiskt bindande då egentligen ingen rättsprocess sätts igång vid brott mot den. Istället anses det att det är medlemsnationernas uppgift att själva "straffa" de "elaka" länderna genom exempelvis handelsblockader. Därför föreslår jag att alla inrättar egna trädgårdsland eftersom risken för att vi kan bli utan paprika i vinter finns. Eller inte.
Med tanke på hur mycket tid det ändå går åt för de anställda (ingen nämnd, ingen glömd) på FN att få fram konventionerna så måste jag påpeka att det väl ändå var otroligt klantigt att formulera två olika konventioner så att de strider mot varandra. Och om vi nu är inne på att det inte ska vara lagligt att uttrycka negativa tankar om en viss folkgrupp, så borde även olika religiösa grupper infattas i det. Religioner och ideologier har en förmåga att ibland vara emot varandra mer än de är för sig själva. Givetvis är jag inte för varken rasism eller fundamentalism men jag är för ett fritt samhälle. Ett samhälle där folk tycker en viss sak pga. sitt sunda förnuft, inte för att de inte får något annat.
Tack och adjö tills vidare.