fredag 15 februari 2008

(v) vill utveckla sin skolpolitik

Vänsterpartiet ska tillsätta en arbetsgrupp för att ta fram nya förslag på skolans område lagom till nästa val. Skillnaden från hur vänsterpartiet kommer att jobba med sin skolpolitik till hur exempelvis socialdemokraterna är att de inte kommer att jobba med en anpassning till den borgerliga politiken. De kommer att ta fram ett eget vänsteralternativ enligt Rosanna Dinamarca, vänsterpartiets talesperson i utbildningsfrågor.

Rosanna Dinamarca vill bland annat att den grupp som vänsterpartiet ska tillsätta ska ta fram ett mer genomarbetat förslag på hur antagningstester ska kunna ersätta gymnasiebetygen vid intagning till universiteten och högskolorna.

– I dag så börjar man inom högskolan ta fram egna antagningsmetoder därför att man tycker att betygen inte är tillräckliga. Det rör på sig ganska mycket, därför tycker inte jag att politiken kan stå still och hävda att vi ska ha betyg. Man ska kunna vara öppen för att ta bort saker som inte är funktionella i skolan.

Vänsterpartiet ska även i fortsättningen driva kravet på att både grundskolan och gymnasiet ska vara betygsfria. Betyg för att komma in på ett gymnasieprogram ska inte behövas. Rosanna Dinamarca kan tänka sig att slå samman gymnasieskolan och grundskolan istället, till en enhetsskola.


– Vad tjänar betygen till? Är det bara för att vi som politiker ska kunna vifta med
ett papper och kunna säga att vi i någon mätning ligger si eller så. Vi kan inte ha en massa politik för att politiker ska bli nöjda, utan vi ska ha en bra skolpolitik för att elever och lärare ska kunna göra ett bra arbete.

Hon har ju helt rätt i sina uttalanden, den där Rosanna. Problemet är bara att hon tror att det bara finns en lösning. Den rätta vägen vore att öppna upp möjligheter för skolorna att själva välja vilket betygssystem de vill använda sig av.

Då får vi en skolvärld där eleverna och föräldrarna kan besluta om de vill ha betyg eller inte, och i sådana fall av vilket slag. Skriftliga omdömen, 0-100 %, A-F, smileys eller antal lingon, politikerna borde strunta i vilket. De alternativ som är bäst kommer att överleva, eftersom elever och föräldrar inte väljer något som de tror är dåligt.
Marknaden löser problemet :).

Inga kommentarer: