tisdag 12 februari 2008

Mikael Grenefalk...

... är ordförande på Sveriges Elevråds CentralOrganisation, till vardags kallad SECO. SECO är en opolitisk organisation (till skillnad från SVEA, som säger att de är det), och Mikael är en trevlig kille med bra idéer för hur man ska få in fler föreningar av olika slag i skolorna.

I november träffades SECO och MSU för ett litet rendez-vous, för att presentera de olika organisationerna för varandra. Nu ikväll hördes vi av igen. Med trevande steg byggs ett samarbete. Helt opolitiskt, med målet att öppna upp järnridån in till skolvärlden.

Ett exempel: Många av dem som varit aktiva i MSU-föreningar vet att det ibland kan vara kinkigt att få kampanjtillstånd på skolorna. Den vanligaste bortförklaringen är troligen att alla politiska ungdomsförbund inte kan komma, och att det då är orättvist (alternativt odemokratiskt) att släppa in ett.

Orättvist för vem då? Den som vill och kämpar för att få ha verksamhet, eller för den som inte bryr sig?

SECO och MSU är överens om att denna undanflykt är ett hinder för eleverna. Att istället släppa in de politiska ungdomsförbunden som vill kampanja oftare, skulle gynna eleverna och deras demokratiska skills. Erbjudandet bör stå öppet för alla, men alla ungdomsförbund måste inte nappa. Det är rättvist.
Nu ska jag hem och äta middag.

1 kommentar:

Anonym sa...

Du är jävligt rolig Micke! Underbar insändare i Metro idag, humor på hög nivå :)