fredag 29 februari 2008

Helgens första rösträkning


... Den handlar om streck eller ej streck i debatten.

Ej streck vann. Nu fortsätter vi debattera statlig inblandning i "hip hop-kulturen". Dvs att verka för att avskaffa skattefinansierade graffitiväggar.

Urduktige, men ack så konservative, Dennis Wedin är emot. Big shocker. :)

Kuba för mänskliga rättigheter?

Bara två dagar efter presidentbytet på Kuba har landet undertecknat två bindande överenskommelser om mänskliga rättigheter i FN... Därmed förbinder sig Kuba att garantera sina medborgare yttrandefrihet, frihet att bilda sammanslutningar och rätt att resa utomlands.

Det låter ju fantastiskt!

Problemet är bara att Kubas utrikesminister som undertecknade överenskommelserna säger att det bara rör sig om en formalisering av de rättigheter som kubanska medborgare har haft sedan revolutionen 1959... Och om det är hans uppfattning om yttrandefrihet och föreningsfrihet, då är jag rädd att inte mycket kommer att förändras.

Ikväll blir det Uppsalastämman! Hurra!

Befria Komvux!

På måndag lämnar riksdagsledamoten Mats Gerdau (m) över sin utredning om en fristående vuxenutbildning till utbildningsminister Jan Björklund.

Frivux - Valfrihet i vuxenutbildningen (SOU 2008:17 för er som vill läsa Statens Offentliga Utredningar) . Vackert.

torsdag 28 februari 2008

SVT, SR, UR...

Vet ni vad jag stör mig mest på? På kuvertet.
Ja, jag är fortfarande inne på tv-licensen. Den fria televisionen. Stats-tv.

På kuvertet från Radiotjänsten i Kiruna står det under adressfältet:
"Tack vare dig och alla andra som betalar tv-avgiften finns radio och tv som är oberoende av kommersiella och politiska intressen".

Hurra! Vi som inte vill titta på skräpet då??
Det är bara att betala.

Jag vill ju inte ha en snigel på ögat.

Nostalgi: http://www.radiotjanst.se/Tv_pejling/plug%20in/Film%20snigel.htm!


Läs förresten Timbros utmärkta rapport om SVT: http://www.timbro.se/bokhandel/books.asp?isbn=9175665276 eller boken om public service: http://www.timbro.se/bokhandel/books.asp?isbn=9175665931.

Dagens goda OCH onda gärning


Jag betalar idag min första tv-licens.
INTE för att jag har några planer på att bli minister, utan för att jag inte tycker att civil olydnad är rätt. Man kan ogilla vissa lagar hur mycket som helst, man måste ändå följa dem.
Dock bara tills man har lyckats förändra eller ta bort dem...

Work work work

De senaste dagarna har varit totalt smockfyllda av politik, både på jobbet och på fritiden. Jag till och med drömmer om MSU och nationella kampanjdagar... But I don't mind :).

Den 12 mars kommer för övrigt bli så sjukt bra. Alla kommer att kampanja järnet, så jag tvekar inte en sekund på att vi kommer att värva fler än 351 medlemmar vilket är vårt mål.. Fina priser finns till vinnarna; bästa distrikt och bästa värvare!

Igår var det onsdagsfika hos MSU Stockholm, jätteintressant med Markus Nordström som berättade om amerikanska presidentvalet. Allis och Olga <3 från Dalarna kom till stan igår också, för att bo hos mig ett par dagar innan vi drar till Uppsalas stämma i helgen. Massiv utgång blev det, för att visa tjejerna stans uteliv. Synd bara att man får sova mindre ju senare man går och lägger sig hehe.

Häromdagen intervjuades allas vår statsminister i en längre intervju i brittiska BBC:s program Hardtalk om utvecklingen i Sverige och om regeringen har levererat det som den lovade.
Hela intervjun finns som video på: http://news.bbc.co.uk/1/hi/programmes/hardtalk/7266582.stm.

Han är oväntat duktig på engelska! Dessutom ger han ett väldigt stabilt och förtroendeingivande intryck, och svarar bra på frågorna.

tisdag 26 februari 2008

Svårt att slita sig...

Haha! Kul att jag sitter på kontoret och inser att jag har varit här i 14 timmar nu..

Galet. Har jobbat på väldigt effektivt idag, så det känns i och för sig bra. Dessutom har jag haft RK-möte också. Mycket att planera just nu inför nationella kampanjdagen (12 mars! 12 mars!), Storledningsforum och Rikskonferensen.. Men som vanligt är det bara roligt, så det är något man ser fram emot.

Nu däremot, lockar Hemmet. Godnatt!

måndag 25 februari 2008

Back in Stockholm

Det var en trevlig stämma i Göteborg i helgen, med många glada människor! Grattis till distriktsstyrelsen 2008, och framför allt till Johanna Kollback som blev ny MRO (MSU-rådsordförande dvs MSU-ansvarig). Vill ni se hur hon ser ut, titta på de två senaste inläggen i bloggen.

Nu är det åter en intensiv arbetsvecka, och det som jag ser fram emot mest är att Allis, ledamot i RK, kommer till stan på onsdag.

fredag 22 februari 2008

Ghetto


Det är kul på Publik. Snygga killar finns här. Johanna är poppis.

På picknick i Göteborg


Första kvällen tillbaka i Göteborg. Första kvällen på länge med den fantastiska Johanna Kollback. Vart hamnar man då? På Publik. Vänsterpartiets egna café och bar. Spännande!

torsdag 21 februari 2008

Göteborg

Snart tar jag tåget ner till mitt kära hemdistrikt. Det blir stämma i helgen, nice! Har precis fått stämmohandlingarna och jag ser fram emot att debattera de motioner som skrevs förra året. De handlar om att MSU Göteborg ska ha en egen budget, att frivillig dödshjälp ska legaliseras, att knark bör legaliseras, att privatisera en kommunal småbåtshamn i Göteborg samt att avskaffa Livsmedelsverket.

Interesting..

onsdag 20 februari 2008

Skrämmande

HAX visar upp ett lysande exempel på den fria televisionen, Lilla Aktuellt om Castro: http://henrikalexandersson.blogspot.com/2008/02/first-things-first-right.html

Hur kan man inte vara MUF:are när man ser alternativen?




När andra tar cred

Visst kan man unna människor det ibland, men Kommunal? Fuck no.

Se här den massiva kampanjen för deras egen förträfflighet, när det i själva verket är alliansen som har sänkt skatten för alla som jobbar.

Inte konstigt att Kommunal tappar medlemmar, de är ju verkligen värdelösa.

tisdag 19 februari 2008

Vad är det för fel på honom??!!!

Nej, just det. Det var ju det lilla kruxet ja. Castro ställer inte upp i demokratiska val.

Hade någon svensk partiledare gått ut och sagt att han eller hon skulle rösta på Adolf Hitler om han ställde upp i ett demokratiskt val, så hade det blivit folkstorm och avgångskrav hade hörts över hela landet.

Fiddan avgår

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_887783.svd

Det var på tiden. Ingen annan levande politisk ledare har suttit längre vid makten.

Vi får se om demokrati och välstånd kan få tillträde till Kuba nu, eller om brushan Raul behåller ön i ett järngrepp.

måndag 18 februari 2008

Finansieringsplikt

Det finns dessutom en helt annan diskussion, som alltid lyfts när man talar skolplikt:

Vem ska betala?

Är det rätt att staten tar mina skattepengar och lägger dem på andras skolgång?
Jag vet bäst hur mina pengar ska spenderas. Jag kanske medvetet låter bli att skaffa barn på grund av att jag vill spara till en husvagn istället för att betala skola.

Eller bör det inte vara självklart att skolan ska vara hundraprocentigt skattefinansierad?
Alla får ju ta del av utbildningen, precis som alla Sveriges invånare får ta del av polisens beskydd.

Jag ser såååå mycket fram emot denna debatt på rikskonferensen den 26-27 april!

Skolplikt

Debattartikel från Skolverket i dagens Göteborgs-Posten (http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=114&a=401845).

Enligt mig finns det olika sätt att förhålla sig till skolplikten:

1. Avskaffa den. Det är inte statens ansvar att barn lär sig saker. Det finns inget sätt för staten att tvinga barn att lära sig saker; vill eleven inte, så vill eleven inte.

De flesta föräldrar sätter sina barn i skolan på grund av att det finns ett personligt intresse i att barnen är allmänbildade, inte för att staten har sagt att de måste göra det.

2. Behåll den. Det är viktigt att Sverige är en upplyst och bildad nation, för att inte halka efter i den globala konkurrensen.

3. Det är inte antalet år i skolan som spelar roll, det är hur mycket eleven lär sig. Förändra skolplikten till en kunskapsplikt, och låt det vara möjligt att gå exempelvis 7, 8 eller 11 år i grundskolan istället.

MSU har länge stått för det sista alternativet. Självklart lär sig olika människor saker på olika lång tid. Dessutom på olika sätt! Det kräver stora krav på en flexibel skola. Jag är övertygad om att det automatiskt löser sig om man har en generös skollagstiftning, som säger att ingenting är omöjligt bara lagen efterlevs.

Nyamko och Janne styr upp sfi

Utbildningsminister Jan Björklund och integrationsminister Nyamko Sabuni skriver om "sfi-lyftet" i dagens DN Debatt (http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=743809). Alla som någonsin har varit i kontakt med sfi, eller känt någon som har läst sfi, vet att det är en katastrofalt dålig utbildning på de flesta ställen i landet.

Det handlar om att ge nya svenskar ett välkomnande som gör att de kan starta ett bra liv i Sverige. Att inte utvärdera svenskutbildningen och göra de nödvändiga förbättringar som krävs är att strunta i dessa människor.


Därför är det grymt bra att Nyamko och Janne tar tag i saken och styr upp. Förslagen som läggs nu påminner mycket om de reformer som samtidigt sker på skolområdet. Det bådar gott för kommande elever både i skolan och i sfi!

fredag 15 februari 2008

(v) vill utveckla sin skolpolitik

Vänsterpartiet ska tillsätta en arbetsgrupp för att ta fram nya förslag på skolans område lagom till nästa val. Skillnaden från hur vänsterpartiet kommer att jobba med sin skolpolitik till hur exempelvis socialdemokraterna är att de inte kommer att jobba med en anpassning till den borgerliga politiken. De kommer att ta fram ett eget vänsteralternativ enligt Rosanna Dinamarca, vänsterpartiets talesperson i utbildningsfrågor.

Rosanna Dinamarca vill bland annat att den grupp som vänsterpartiet ska tillsätta ska ta fram ett mer genomarbetat förslag på hur antagningstester ska kunna ersätta gymnasiebetygen vid intagning till universiteten och högskolorna.

– I dag så börjar man inom högskolan ta fram egna antagningsmetoder därför att man tycker att betygen inte är tillräckliga. Det rör på sig ganska mycket, därför tycker inte jag att politiken kan stå still och hävda att vi ska ha betyg. Man ska kunna vara öppen för att ta bort saker som inte är funktionella i skolan.

Vänsterpartiet ska även i fortsättningen driva kravet på att både grundskolan och gymnasiet ska vara betygsfria. Betyg för att komma in på ett gymnasieprogram ska inte behövas. Rosanna Dinamarca kan tänka sig att slå samman gymnasieskolan och grundskolan istället, till en enhetsskola.


– Vad tjänar betygen till? Är det bara för att vi som politiker ska kunna vifta med
ett papper och kunna säga att vi i någon mätning ligger si eller så. Vi kan inte ha en massa politik för att politiker ska bli nöjda, utan vi ska ha en bra skolpolitik för att elever och lärare ska kunna göra ett bra arbete.

Hon har ju helt rätt i sina uttalanden, den där Rosanna. Problemet är bara att hon tror att det bara finns en lösning. Den rätta vägen vore att öppna upp möjligheter för skolorna att själva välja vilket betygssystem de vill använda sig av.

Då får vi en skolvärld där eleverna och föräldrarna kan besluta om de vill ha betyg eller inte, och i sådana fall av vilket slag. Skriftliga omdömen, 0-100 %, A-F, smileys eller antal lingon, politikerna borde strunta i vilket. De alternativ som är bäst kommer att överleva, eftersom elever och föräldrar inte väljer något som de tror är dåligt.
Marknaden löser problemet :).

Sverige klättrar snabbt uppåt i välståndsligan

Sverige har tagit ett rejält kliv uppåt i OECD:s välståndsliga. På ett år har vi klättrat från fjortonde plats till en delad niondeplacering 2007, en ovanligt kraftig förflyttning. Varför har vi inte hört mer om detta? Vi måste ju skryta när vi får chansen... http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3130&a=743077

torsdag 14 februari 2008

<3

Idag är det Alla Hjärtans Dag. Jag har hört att man ska göra sådant här då:


>'¤*~#Massa snuttigull. Överallt.#~*¤'<

Köpfester i all ära, men som en kollega uttryckte sig klokt igår: man blir ju gladare för en hjärtformad chokladask och en bukett rosor vilken annan dag som helst på året..

Ni vet att man får internskämt med sina vänner. På samma sätt får man interngullande med sin pojk- eller flickvän. Min pojkvän och mitt första interngullande med varandra innebar att vi kallade varandra för "sucker", i och med att "feelings are for suckers". Det är kärlek.

Jag undrar hur många fjortonåringar som förlovar sig, och hur många femtioåriga damer som klär upp sig i raff-set under dagen.

onsdag 13 februari 2008

Fantastiskt fanatiskt

Lars Vilks gör en rondell-Muhammed.
Muslimska fundamentalister vill döda honom.

Kurt Westergaard ritar karikatyrer av Muhammed.
Muslimska fundamentalister vill döda honom.


Det är en galen värld vi lever i när religionsfrihet och tryckfrihet inte respekteras. Varje dag måste vi kämpa för att sprida öppenhet och nyfikenhet gentemot andra människor och kulturer. Däremot ska vi akta oss för att påtvinga andra våra övertygelser. Att du har rätt till din åsikt låter ganska naturligt för de flesta, men uppenbarligen finns det undantag. Dessa undantag måste möta motstånd.

I dag publicerade minst elva danska dagstidningar konstnären Kurt Westergaards karikatyrer av Muhammed med en bomb i turbanen. Publiceringen motiveras med att man vill sända en tydlig signal om yttrandefriheten. (http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_866295.svd)

Jepp jepp


Inga konstigheter, obligatoriet ska bort! :)






Pressträff kl. 11

Då presenteras resultatet från utredningen angående avveckling av kår- och nationsobligatoriet.

Har försökt att få reda på lite skvaller i förtid, men varken riksdagshandläggaren eller de på departementet har någon aning om vad som kommer sägas. Spännande!

Det innebär troligen att det är alliansledarna själva som kokat ihop något.

Vad nervös jag blev nu.

tisdag 12 februari 2008

Mikael Grenefalk...

... är ordförande på Sveriges Elevråds CentralOrganisation, till vardags kallad SECO. SECO är en opolitisk organisation (till skillnad från SVEA, som säger att de är det), och Mikael är en trevlig kille med bra idéer för hur man ska få in fler föreningar av olika slag i skolorna.

I november träffades SECO och MSU för ett litet rendez-vous, för att presentera de olika organisationerna för varandra. Nu ikväll hördes vi av igen. Med trevande steg byggs ett samarbete. Helt opolitiskt, med målet att öppna upp järnridån in till skolvärlden.

Ett exempel: Många av dem som varit aktiva i MSU-föreningar vet att det ibland kan vara kinkigt att få kampanjtillstånd på skolorna. Den vanligaste bortförklaringen är troligen att alla politiska ungdomsförbund inte kan komma, och att det då är orättvist (alternativt odemokratiskt) att släppa in ett.

Orättvist för vem då? Den som vill och kämpar för att få ha verksamhet, eller för den som inte bryr sig?

SECO och MSU är överens om att denna undanflykt är ett hinder för eleverna. Att istället släppa in de politiska ungdomsförbunden som vill kampanja oftare, skulle gynna eleverna och deras demokratiska skills. Erbjudandet bör stå öppet för alla, men alla ungdomsförbund måste inte nappa. Det är rättvist.
Nu ska jag hem och äta middag.

... Å så var de bara tre....

"En särskild utredare ska förbereda och genomföra bildandet av en ny myndighet med ansvar för tillsyn över och kvalitetsgranskning av skolväsendet m.m. Den nya myndigheten ska även svara för ärenden som kan beskrivas som tillståndsprövning, det vill säga godkännande respektive rätt till bidrag för fristående skolor samt återkallande av sådant godkännande och sådan rätt till bidrag. Barn- och elevombudet för likabehandling ska inordnas i myndigheten, och myndigheten ska även tillhandahålla kansliresurser för Skolväsendets överklagandenämnd. Den nya myndighetens namn ska vara Statens skolinspektion."

- http://www.regeringen.se/sb/d/10007/a/97782


Fräscht. Statens Skolinspektion..
Känns ungefär lika modernt som KDU:s nya logga.


Man ska vara ärlig, det är självklart en förbättring när ett helt gäng skolmyndigheter slås ihop och läggs ned. Skolverket, Myndigheten för skolutveckling, Specialpedagogiska institutet, Specialskolemyndigheten, Nationellt centrum för flexibelt lärande, Myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning, Sameskolstyrelsen, Skolväsendets överklagandenämnd plus ytterligare några mindre verksamheter are no more.

Skolfrågorna samlas istället i tre nya myndigheter med tydliga och avgränsade uppgifter: Skolinspektionen, Skolverket och Myndigheten för specialpedagogik.

Jag håller med dig, Ohly!

Dagens stora nyhet är helt klart att Lars Ohly säger nej till alla former av överenskommelser och samarbeten inför valet med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Många är förvånade, men:

Jag förstår honom, jag hade heller inte velat samarbeta med sossarna.

Tänk att först arbeta gemensamt med SSU i valrörelsen, försvara Mona Sahlin i partiledardebatter, stå sida vid sida med LO-tjänstemännen och tvingas till kompromisser... Att sedan ändå - efter en högst otrolig valseger - stå utan ministerposter och inflytande. Snacka om snopet. Tro nämligen inte att (s) kommer att dela med sig av maktkakan.

Ohly, det är ok att säga ifrån. Det är ok att du vill driva ditt socialistiska och feministiska partiprogram.

Att detta innebär att Allians för Sverige kommer att vinna även 2010, det är ju bara en bisak.

Insändare i Punkt.se igår


Testing testing


Yes, det funkar! Jag kan blogga via mobilen!

Deadline.

Haha!
Jag skrev precis i gamla RK-bloggen att jag hade fått ett uppdrag av min arbetsledare, att utföra på fyra timmar... Så vad gör jag? Jag skapar en ny blogg. Fantastiskt logiskt!

Mina försök att blogga har hittills inte gått så bra, men jag skyller på att jag inte riktigt klickar med MSU-hemsidan. Förbundets webmaster har försökt övertala mig om att det är coolt med mörkgrått, men jag tycker att det är för emo för MSU.

Det här kommer bli bättre. I sense it.