tisdag 9 december 2008

Helt rätt ute

Behåll specialutformade program i gymnasieskolan

Gymnasieutredningen har under hösten föreslagit en minskning av valbara kurser och ett slopande av specialutformade program. Det går på tvärs mot elevers och arbetslivets behov av flexibla lösningar, anser Sveriges Kommuner och Landsting i ett gemensamt uttalande med Svenskt Näringsliv, Friskolornas Riksförbund, Riksidrottsförbundet och Sveriges Elevråd.

– Skolsystemet behöver kunna möta en föränderlig arbetsmarknad med utbildningar som tillåter ett samspel med arbetslivet och andra aktörer. Gymnasieutredningen ger inte tillräckligt utrymme för detta, säger Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting. Det finns idag många kommunala och fristående skolor med specialutformade program som både engagerar eleverna och som är viktiga för arbetsmarknadens behov och lokal och regional tillväxt.

– Det finns inget belägg för att dessa utbildningar skulle ha en lägre kvalitet. Tvärtom blir eleverna väl förberedda både för yrkesverksamhet, eget företagande och fortsatta studier. Vi ser det därför som nödvändigt att den nya gymnasieskolan har möjligheten att erbjuda specialutformade program, säger Anders Knape.

Inga kommentarer: