tisdag 3 juni 2008

Tydliga kunskapskrav i årskurs 3

Regeringen beslutade i torsdags att fastställa mål som eleverna i årskurs 3 lägst ska ha uppnått i ämnena matematik och svenska eller svenska som andraspråk.

- Socialdemokraternas rädsla för kunskapskrav och motstånd mot att mäta elevernas resultat har varit förödande för en generation svenska elever. Att ställa krav på eleverna är inte att vara elak, att ställa krav är att bry sig, säger utbildningsminister Jan Björklund.

Sedan tidigare finns det mål för eleverna i årskurs 5 och årskurs 9. Dessa mål har kritiserats för att vara diffusa, vilket minskar likvärdigheten i skolan och gör målen svårförståeliga för elever och föräldrar. Därför har tydlighet varit viktigt i arbetet med att ta fram de nya målen.

Exempel på de nya målen som gäller från och med läsåret 08/09:

Matematik
- kunna addera och subtrahera tal med hjälp av skriftliga räknemetoder när talen och svaren ligger inom talområdet 0-200.
- kunna beskriva, jämföra och namnge vanliga två- och tredimensionella geometriska objekt.

Svenska
- kunna stava ord som eleven själv ofta använder i skrift och ord som är vanligt förekommande i elevnära texter.
- kunna berätta om och beskriva vardagliga händelser så att innehåll och handling på ett tydligt sätt framgår.


Som vi sedan länge vet är ju staten finansiär för Sveriges utbildningsväsende, och då har den även rätt att ställa krav. Dessa krav måste jag säga känns rimliga.. Det är bra att målen blir tydligare, det underlättar för eleverna att göra bra ifrån sig.

Inga kommentarer: