Från Jan Björklunds nyhetsbrev:
I dag har jag, tillsammans med folkhälsominister Maria Larsson och jordbruksminister Eskil Erlandsson, haft ett möte med Sveriges nyckelaktörer om skolmaten. Jag hade glädjen att ge dem ett mycket välkommet besked: Nu skärper vi kraven på skolmaten. I framtiden ska alla grundskolor vara skyldiga att servera näringsriktig skollunch till eleverna.
Ur ett internationellt perspektiv är den svenska skolmaten unik, det är bara här och i Finland som alla grundskoleelever har rätt till kostnadsfri skollunch.
Sannolikt finns det lika många åsikter om skolmaten som det finns elever och så kommer det nog alltid att vara. Skolmåltider handlar dessutom om mer än bara maten. Alla elever måste få chans att äta sin lunch i lugn och ro och förstås gärna i en trevlig miljö. Här finns det säkert mycket att göra ute på skolorna för att förbättra elevernas matupplevelse.
Jag vill också verkligen understryka att det är föräldrarna som har huvudansvar för sina barn och maten de får i sig. Tanken har aldrig varit att skolan ska ta över detta ansvar.
Men att skolmaten är viktig är egentligen inte så svårt att förstå. Min utgångspunkt är att en vettig kosthållning är en förutsättning för lärande. En mätt elev lär sig mer i skolan än en hungrig helt enkelt, det är framförallt därför jag engagerar mig i frågan.
Problemet med skolmaten är att kvaliteten skiljer sig mycket åt mellan olika kommuner och mellan skolor i samma kommun. Vissa kommuner satsar stort på skolmaten, andra anser att det finns mer angelägna utgiftsposter.
Jag anser att grundskoleelevernas rätt till näringsriktig skolmat måste förtydligas. Under våren kommer regeringen att presentera ett förslag till en ny skollag. Avsikten är att i den slå fast en miniminivå för maten. I framtiden ska skollagen inte bara ange att eleverna har rätt till kostnadsfri skollunch, utan också att den ska vara näringsriktig.
Liberala hälsningar,
Jan Björklund
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar