tisdag 30 september 2008

Franska skolan - en elitskola

Idag skriver Franska skolans rektor på SvD Brännpunkt om Franska skolan. Wow.

Vad sägs om denna inledning?

"Det förekommer titt som tätt artiklar där Franska skolan tillsammans med några andra skolor kallas för ”elitskolor”. Låt oss med en gång klargöra. Det är sant.

Franska skolan är en elitskola. Men inte på grund av klasskillnader, som vissa vill hävda. Sådana insinuationer känns rätt dammiga i 2000-talets Sverige. Däremot stämmer det utifrån att vi, liksom många andra skolor (även kommunala), lyckas bättre med att förbereda våra elever för fortsatt utbildning och framtida karriärer."


Såå bra.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Sjukt bra!

Anonym sa...

Istället för att fokusera på begrepp som elitskola borde kritikerna engagera sig i skolor där resultatet studiemässigt är under all kritik. Franska Skolan i Göteborg ligger en en hedervärd 4 plast resultatmässigt. Varför skulle jag klaga på om mitt barn är ordentligt förberedd för framtida akademiska studier? På denna skola finns alla religioner och kulturer representerade. Det är alltså ingen "Svensson" skola där ett fåtal privligerade har tillträde. Använd energin till att få upp alla skolor till samma nivå. Alla barn har rätt till en ordentlig utbildning.

Anonym sa...

Bra skrivet. Varför tjafs om bra skolor när det finns så många barn som går ur grundskolan utan att ens kunna läsa ordentligt.
Är det ordet "elitskola" de stör sig på?

Anonym sa...

De flesta barn som går på Franska Skolan är flerspråkiga redan innan de börjar där. Att ge dem möjlighet till utveckling och att kunskapmässigt lyfta sig är inget negativt. Borde inte samhället eftersträva att dess medborgare inom alla områden blir så bra de kan bli. Då slipper systemet belastas och Sverige kan återigen vara ledande.