onsdag 28 maj 2008

Rola om sina upplevelser i USA


Rola Brentlin, internationell sekreterare i MUF, har precis kommit hem från ett halvår i Washington DC. Nu talar hon om, givetvis, presidentkandidaterna, sjukvård, Irak-kriget och The American Dream.

Onsdagsfika!


Edvin är kakmonster. Fredrik är kändis. Nu ska Rola prata.

Sara Dennås i Nya Wermlands Tidning 28 maj 2008

Sluta med klåfingrig skolpolitik

DEBATT. Naturligtvis bör det vara upp till varje skolledare att själv bestämma vilka hon eller han anser kompetenta nog att anställa som lärare, skriver Sara Dennås.

Regeringens lärarutredare föreslår nu att obehöriga lärare inte bör få sätta betyg på elever. De obehöriga lärarna ska istället tvingas samråda med behöriga lärare, som blir ansvariga för betyget.
Det är diskriminering. Naturligtvis bör det vara upp till varje skolledare att själv bestämma vilka hon eller han anser kompetenta nog att anställa som lärare. Lika självklart ska skolledaren även bestämma vilka som ska sätta betyg.


Någon skola kan vilja ha separata betygsexaminatorer som är fristående från undervisningen, och kanske därmed mer omutbara. Andra skolor vill möjligen att lärarna ska ha en nära relation till klasserna, så att en elev inte riskerar att sänka sitt betyg på grund av dålig dagsform när provet ska skrivas. Det finns som vanligt inte bara en lösning som passar alla skolor och elever.

Förslaget innebär dessutom rent praktiska problem, eftersom var sjätte lärare i grundskolan och nästan var fjärde gymnasielärare idag är obehörig. De kommer alltså inte att självständigt få sätta betyg på sina elever, utan behöva övervakas av sina kollegor. Det kräver omorganisation och ökade resurser.

Utbildningsminister Jan Björklund håller tanklöst med den folkpartistiskt färgade utredaren Jörgen Ullenhag. Enligt dem vet tydligen staten, politiker och folkpartiet bäst hur Sveriges skolor ska drivas. Vi i Moderat Skolungdom är inte lika övertygade.

Sara Dennås
riksordförande Moderat Skolungdom

Rinkebyskolans utveckling

Jag skrev för ett par dagar sedan om de duktiga mattesnillena på Rinkebyskolan. Jag har fortsatt att titta på hur skolan arbetar litegrann, och det här är riktigt imponerande: http://www.rinkebyskolan.se/aktuellt_20080403.html.

Ska kolla upp möjligheten till studiebesök..

tisdag 27 maj 2008

Björklund fortsätter mobba obehöriga lärare


Det senast i mängden av förslag från utbildnigsdepartementet som i princip är mobbing av obehöriga lärare är att det nu från och med 2010 ska bli omöjligt att fast anställa en obehörig lärare. Som det tidigare skrivits här på bloggen kommer ett sådant förslag minska skolornas självbestämande och göra det svårare för yrkeskunniga personer från näringslivet att vara lärare.

Nils Brown distriksordförande i Södermanland skriver om detta på sin blogg, vilket också tas upp i expressen.

MSU har idag även skickat ett pressmedelande med kritik mot förslaget.

söndag 25 maj 2008

Debattartikel i GP om skolan

Mats Gerdau som är riksdagsledamot för moderaterna och sitter i riksdagens utbildningsdepartement skrev denna intressanta debattartikel med representanter från Svenskt Näringsliv, Lärarförbundet och Sveriges kommuner och landsting. Artikelns huvudbudskap är enkelt och mycket vettigt; resurser efter behov; mer frihet för skolorna och ökat nationellt ansvar.

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=114&a=422536

Vårutbildning i Bohuslän

I helgen besökte jag MUF Bohusläns vårutbildning i Kungälv. Konceptet var coolt, ett femtiotal muf:are delades in i tre grupper; skatter, skola och sjukvård. Utifrån dessa ämnen hade grupperna i uppgift att producera insändare, tal och en helt ny kampanj. Grymt bra och roligt! Bohuslän är ett sjukt bra distrikt och dessutom väldigt, väldigt vackert!

lördag 24 maj 2008

Är elever kunder i skolan?

Någonting som inte debatterats alltför ofta, men som ändå påverkar elevers, lärares och skolledningars ställning i just skolan är synen på eleverna. Är eleverna kunder, vars behov skall tillfredställas och att de skall utbildas på just det sätt de och deras föräldrar önskar, eller är de små objekt som skall köras igenom en maskin?

Det senare verkar Dick Erixon tycka. Dick Erixon som annars är en rätt sjysst kille havererar totalt på sin blogg om hur elever borde bli små slavar, små objekt som skall sättas i skolbänkar och "utbildas".

Är det hit man vill igen?

Utbildning sker bäst genom att skapa intresse och engagemang. Lärare har till uppgift att utbilda sina elever. Det är en förlegad syn att lärarna står över eleverna och skall kallas "sir". Det krävs att de jobbar med idéelt ledarskap, inte militärt.

Det grundläggande problemet med den svenska skolan är och förblir bristande ledarskap från de svenska lärarna. Gör om lärarutbildningen och lär de svenska lärarna att skapa intresse, engagemang och få sina elever att våga drömma!

På debatt om frivilligarbete


Riksförbundet för Sveriges frivilligarbetare bjöd in mig och Jens Lundberg från SSU förbundsstyrelse. Vi debatterade om gränsen mellan det med offentligas ansvar och ideellas möjligheter, samt om ensamkommande flyktingbarn. Intressant var ordet.

Busskampanj i Södertälje


Här är representanter från MSU Stockholm tillsammans med migrationsminister Tobias Billström. Det är en fantastisk dag i Södertälje.

fredag 23 maj 2008

Brännboll i Götet


Igår passade MSU Göteborg på att spöa MUF 20+ i en rafflande brännbollsmatch i slottskogen. MSU ställde upp med en tung kärntrupp av gooa götebogare som spelade en sällan skådad brännboll. Två giganter bland MSUarna blev Vice MRO Carl Berntsson och Arvid Götberg som båda sprang MSU till en 10 poängsseger. Efter matchen var det grillning för hela slanten. Ett visst par Johannor kan sin BBQ vill jag lova!

MSU truppen bestod i sin helhet av: Johanna K, Johanna E, Arvid, Shahryar, Alfred, Jennie, Sara, Jonas, Gustaf, Carl, Hravn, Ann, Karoline och Mattias


MSU - Vi är mer än bara vänner

Mattepris till Rinkebyelever


Här är ett strålande bevis på att det verkligen funkar att låta skolor bestämma själv vilka satsningar som ska göras.

Rinkebyskolans rektor har under flera år satsat på naturvetenskap och matte. Nu kommer resultatet. Grattis till vinsten, Amanda, Mahmod, Mattias, Andreas och Saygin!

MSU - vi är mer än bara vänner

Religon och högre utbildning


Eftersom vi har prästutbildningar så borde även imamer utbildas, och alla andra religiösa ledare som efterfrågas. Frågan är väl dock snarare om staten överhuvud taget ska utbilda inom religion?

Socialdemokraterna försöker ge igen


Kul att de fortfarande inte har någon egen politik, utan som vanligt bara sysslar de bara med bad campaigning. Smakfullt.

Utbildningsdepartementets utredare havererar igen...

Regeringens lärarutredare säger idag att obehöriga lärare inte bör få sätta betyg på elever. De obehöriga lärarna tvingas samråda med behöriga lärare som blir den som är ansvarig för betyget. Dessutom omfattas obehöriga lärare inte av det nya Lärarlyftet (3,6 miljarder kronor) som ska fortbilda lärare och uppdatera deras kunskaper.

Snacka om diskriminering! Vi i Moderat Skolungdom tycker att det ska vara upp till varje skolledare att själv bestämma vilka hon eller han anser kompetenta nog att anställa som lärare. Självklart ska skolledaren även bestämma vilka som ska sätta betyg.

Någon skola kanske vill ha separata betygsexaminatorer, fristående från undervisningen (och kanske därmed mer omutbara). Andra vill möjligen att lärarna ska ha en nära relation till eleverna, så att man inte riskerar att sänka sitt betyg på grund av en dålig dagsform när provet ska skrivas. Det finns som vanligt inte bara en lösning.

Dessutom kommer det att bli rent praktiska problem, eftersom var sjätte lärare i grundskolan och nästan var fjärde gymnasielärare idag är obehörig. De kommer alltså inte att självständigt få sätta betyg på sina elever, utan behöva övervakas av sina kollegor. Framför allt fristående skolor kommer att tvingas omorganisera.

Utredaren Jörgen Ullenhag (pappa till Erik Ullenhag - folkpartiets partisekreterare) har slagit följe med Anita Ferm (skolutredaren) och börjat vandra på förmynderiets stig. Staten/politiker/folkpartiet vet tydligen enligt dem bäst hur Sveriges elever lär sig, och Sveriges lärare lär ut.


MSU - vi är mer än bara vänner

onsdag 21 maj 2008

Onsdagsfika med Paul Lindquist


Han berättar om sitt uppdrag som kommunalråd i Lidingö kommun. Han vill att vi tar med oss två viktiga lärdomar från kvällens fika:

1. Glöm aldrig vems pengarna är. Det är invånarnas pengar, inte kommunens.
2. Valfrihet framför allt, i så stor utsträckning som möjligt.
Bra Paul, och tack för en trevlig kväll allihop.

MSU - vi är mer än bara vänner

Debatten rullar vidare

Jag hittade ett bra program på Axess TV som handlade om läraryrkets status. Det diskuterades nästan alla de frågor som är i hetluften just nu; statlig eller kommunal skola; lärarlegitimation; lärarutbildningen. Det var lite tråkigt att det baravar facket och sossarna som fick sina åsikter prövade. Anmärkningsvärt är att Metta Fjelkner ordförande för Lärarnas Riksförbund säger att hon vi ha en mer kollektiviserad lönesättning och tycker att utbildning ska gå före kompetens när man anställer lärare. Facket är som vanligt med andra ord


Vill man se programmet (gör det) så finns det här: http://webbtv.axess.se/web/main.nsf/webbklipp?openpage&ID=97306316D7F1FEE3C125742D004B1867

MSU - Vi är mer än bara vänner

tisdag 20 maj 2008

På debatt i Uppsala



Under kvällen så anordnade Uppsalas samhällsvetares förening en paneldebatt mellan de politiska ungdomsförbunden. Även fast frågorna inte var klassiska MSU frågor lyckades de debatterande återkomma till skolpolitiken. Det märks tydliga skillnader på Alliansens ungdomsförbund och de på den rödgröna sidan. Vänstern fortsatte hävda att valfrihet gör skolan och elevens tillvaro sämre.
Och att Ida Gabrielsson (Ung vänsters förbundsordförande) inte visste hur man betedde sig i en debatt gav henne inga extra poäng.

Det är inte så konstigt att MSU är nordens största skolpolitiska nätverk. För MUF debatterade Carl Grufman, även fast han inte längre är MSU:are så skötte sig han väldigt bra.

MSU - Vi är mer än bara vänner!

Kampanjrapport: Partiet på äventyr

I Uppsala var humöret på topp!


Uppsalamoderater, Per Schlingmann, och ett busslass med andra personer kampanjade på Stora torget i Uppsala under dagen. Här hade de även med sig de omtalade gräslöksfröna som gick hem lika bra i Uppsala som de gjorde i Nyköping.

MSU Uppsala växte med en medlem som enligt uppgift från en av kampanjarna skulle varit riktigt snygg!
Nice!

MSU - Vi är mer än bara vänner!

Fler tror på Fredrik

Det skadar inte att nyheten är ett par dagar sen. Det blir tvärtom en liten glad påminnelse:

Ökat förtroende för Reinfeldt — Sahlin tappar stort

FÖRTROENDE. Förtroendet för statsminister Fredrik Reinfeldt (m) ökar — 49 procent av svenskarna känner störst förtroende för honom som statsminister.Bara 33 procent uppger att de känner störst förtroende för s-ledaren Mona Sahlin.

Enligt en undersökning från Sifo, som beställts av pr-byrån Westander, har Reinfeldts förtroendeövertag ökat från 2 till 16 procentenheter de senaste tre månaderna.Senast samma fråga ställdes fick Reinfeldt störst förtroende hos 40 procent av väljarna och Sahlin 38 procent.

När ideologin dumförklarar sig själv


Lars Stjernqvist (s): "I grunden är jag centralist, därför blir jag ledsen när jag inser att du har rätt" när Ann-Charlotte Markman (rektor på den första kommunala friskolan, Rösjöskolan i Sollentuna) hellre ser självstyrande skolledare än ineffektiva jätteapparater.

Lärarförbundet har seminarium

Vi är på Kulturhuset och förmiddagen går på temat "Ska man förstatliga skolan eller låta den förbli kommunal"?

Ylva Johansson (s) börjar. Hon har en hel del nya saker att säga, kul att hon har lyssnat och tagit till sig så mycket av Alliansens budskap!

måndag 19 maj 2008

Kampanjrapport: På äventyr med partiet



I Södermanland strålade solen idag.
MSU Nyköping, statsministern, socialförsäkringsministern och ett gäng politiska sekreterare kampanjade på Stortorget hela dagen. Vi delade ut flyers, knappar och gräslöksfrön. Hälften skrattade och hälften sa "wow, coolt, oj! Gräslök! Precis vad jag alltid önskat mig".

Jag värvade i alla fall dagens enda medlem, så jag är nöjd.
Snygg var han också. Nice.

MSU - vi är mer än bara vänner

ATW - Sammanfattning


10 distrikt
12 kampanjer
50 MSU:are
57
NYA MEDLEMMAR!

TACK - FÖR EN FANTASTISK VECKA!

Se bildspelet från veckan:
http://www.youtube.com/watch?v=16Bxg4K8CPg

Bilder från veckan:
http://www.facebook.com/photo_search.php?oid=12163873386&view=all


MSU - Vi är mer än bara vänner

Starkt stöd för ny betygsskala

Alliansregeringens betygsskala har varit ute på remiss. Remissinstanserna ger ett starkt stöd till förslaget till ny betygsskala. Endast tre av 75 remissinstanser avstyrker den nya skalan.

Det är bra att den nya skalan med fler steg får starkt stöd från det stora flertalet av remissinstanserna. Flit kommer löna sig bättre när en elev istället för ett plus i kanten kan få högre betyg på riktigt. Det ska löna sig att plugga i skolan. Fler steg i betygsskalan är en fråga som både elever och lärare efterfrågat länge.

Fakta
Förslaget har remitterats till totalt 96 remissinstanser. Bland de remissinstanser som i huvudsak ställer sig positiva till förslaget märks; Statens skolverk, Sameskolstyrelsen, Specialskolemyndigheten och Myndigheten för skolutveckling samt bl.a. Uppsala universitet och Lunds universitet. Bland organisationerna och förbunden finns här bl.a. Lärarnas Riksförbund, Sveriges skolledarförbund, Sveriges Kommuner och Landsting, Friskolornas Riksförbund, Synskadades Riksförbund och Föräldaalliansen Sverige.

Lärarförbundet tillstyrker skalan A till E men har invänt att F riskerar att legitimera en nivå under den alla elever ska uppnå.

De remissinstanser som avstyrker förslaget är Högskoleverket, Linköpings universitet och Göteborgs kommun.

Den nya betygsskalan
Den nya betygsskalan föreslås bli sexgradig med fem betygssteg, A-E, för godkända resultat och ett betygssteg, F, för icke godkänt resultat. Om underlag för bedömning helt saknas på grund av omfattande frånvaro ska betyg inte sättas, vilket ska markeras med ett horisontellt streck. Betygsskalan ska vara målrelaterad.

söndag 18 maj 2008

Lågvattenmärke från Hyresgästföreningen


Det här slår till och med SEKO-reklamen i idioti. Att marknadshyror skulle vara orättvist är det dummaste jag har hört! Med dagens hyresregleringar så betalar ensamstående mammor med låga inkomster i Hjulsta en dyrare hyra än de borde, så att de rika tanterna på Östermalm ska kunna bo billigare. Syftet är att jämna ut, men till vilken nytta? Med marknadshyror betalar man för vad man själv får, inte för andra. Hyresgästföreningen borde skämmas!

ATW - Dag 5 - Östergötland


Östergötland - Distriktet som växer mest

Idag kampanjade delar utav Rikskommittén, många härliga MSU:are från Östergötland på Kungshögaskolan i Mjölby. Jonas Lovéus från Rikskommittén fick möjligheten att hålla en klasspress och Alexander Klaréus fick möjligheten att spela in en reklamfilm med elever på skolan.

Efter att ha lyckats övertyga allt ifrån folkpartistiska vaktmästarpraktikanter och vilsna "sverigedemokrater" att gå med i Moderata Ungdomsförbundet och Moderat Skolungdom landade slutsumman på 25 nya medlemmar till MSU Östergötland!

Dagens kampanjhjältar var: Martin Landl, Anton Holmstedt, Alexandra Sandberg, Wilhelm van Rheinberg, Rebecca Arlehed, Jonna Stenson, David Kjellberg, Magnus Ahlgren, Alexander Klaréus och Jonas Lovéus.

Tack MSU Östergötland för en UNDERBAR avslutning på Around the World-turnén! Ni är fantastiska!

MSU - Vi är mer än bara vänner

fredag 16 maj 2008

Bill Gates' Rule of Life

"Flipping burgers is not beneath your dignity.
Your grandparents had a different word for burger flipping
- they called it opportunity."

ATW - Dag 4 - Dalarna


Dalarna - er snel Dala-hest

Idag kampanjade delar utav Rikskommittén, härliga dalmasar och dalkullor samt den fantastiska förstärkningen (FF) Matilda Eriksson från Västmanland på S:t Mikaels Gymnasium i Mora. Samtliga elever var väldigt positiva och klädda i mjukisbyxor. Totalt värvades 6 nya medlemmar med mjukisbyxor!!!

Det märks att det är drag i MUF Dalarna!

Dagens kampanjhjältar var: Nils Kampe, Olga Sokolova, Jonas Bysell, Matilda Eriksson, Alexander Klaréus och Alexandra Gillström.
Tack MUF Dalarna för en underbar kampanj - you are amazing!

MSU - Vi är mer än bara vänner

torsdag 15 maj 2008

Mäktig MSU-kortlek


CK-Elvira städade sitt kontor idag (och det verkar inte ha blivit rensat sedan MUF flyttade in i lokalerna) och hittade ett enda exemplar av en kortlek med MSU-logga på. Tryckt på 90-talet, nice. Den åker in i arkivet!

Kul är ändå att vi sedan länge funderat på att trycka en ny MUF-kortlek.. Vad säger ni? Vore det intressant?

Fredrik vs Mona


Frågestund i kammaren.
Är här med min kusin Malin som är på klassresa i Stockholm och just nu besöker riksdagen. Malin går på min gamla skola, Samskolan, i min gamla klass, samhäll-ekonomi, med min gamla lärare, Gunnar. Givetvis är hon MSU:are också :). Fantastiskt kul att träffa henne igen, det var länge sedan.

onsdag 14 maj 2008

ATW - Dag 3 - Uppsala


Uppsala - Lalalalalalalalala

Idag kampanjade delar utav Rikskommittén och många härliga uppsalaiter på Katedralskolan i centala Uppsala. På plats möttes vi utav ett gigantiskt jippo, med debatt, klasspressar och frågestunder bland klasser. Vår sida fördes i debatten fördes utav Anton Vajk, politiskt sekreterare på Riksdagskansliet, och Mattias Hallberg, Rikskommittén, höll inte mindre än två klasspressar och svarade på frågor om Moderata Ungdomsförbundet och ideologi.

Skolan har en helt underbart välfungerande MSU-förening och därför finns det få elever som inte redan är medlemmar. Trots de "dåliga" förutsättningarna värvades 3 medlemmar.

Dagens kampanjhjältar var: Hannes Boström, Erik Flodin, Markus Eklund, John Sedin, Johanna Wilbrand, Hannes Beckman, Jonas Lovéus, Alexander Klaréus och Mattias Hallberg.
Tack MUF Uppsala - ni är fantastiska!

MSU - Vi är mer än bara vänner

ATW - Dag 2 - Tyskland


Tyskland - Ölen och lederhosens förlovade land

Under gårdagen kampanjade delar av MUF Tyskland på en skola vars namn är ofattbart svåruttalat då det är i Tyskland. Man modifierade kampanjen något för att mottagarna skulle förstå budskapet bättre. Efter många intressanta, tyska, samtal med lokalbefolkningen var de flesta av eleverna på skolan medvetna om att Sverige är ett mycket bra land som de om möjligt vill flytta till, och då inte endast på grund av våra älgar.

Dagens kampanjhjältar var Momke Woch, Jacob Trowald och Jannick Borgstedt.
Tack MUF Tyskland - ni är grymma!

MSU - Vi är mer än bara vänner!

tisdag 13 maj 2008

ATW - Dag 2 - Södermanland



Södermanland - distriktet med det fantastiska Nyköping

Idag kampanjade delar utav rikskommittén och södermanlänningar på Gripenskolan i Nyköping. Vi mötte en god inställning och väldigt många var positiva till kampanjen. Efter många intressanta samtal med eftertänksamma elever värvades 6 nya medlemmar till Moderata Ungdomsförbundet och Moderat Skolungdom.



Dagens kampanjhjältar var Sandra Andersson, Annika Hovmark, Charles Westerberg, Erik Jansson, Lina Larsson, Alexander Klaréus, Mattias Hallberg och Sara Dennås.

Tack MUF Södermanland - ni är underbara!

MSU - Vi är mer än bara vänner

Lärarnas riksförbund


Dagens DN Debatt. Den tar upp kommunaliseringen av skolan som en orsak till lärarnas sänkta status. LR vill därför återförstatliga skolan.

After campaign


Nu är den halvan av RK som har kampanjat idag, Klurre, Mattias och jag, på väg från skolan i Nyköping. Nice dag har det varit, kampanjrapport kommer ikväll!

måndag 12 maj 2008

ATW - Dag 1 - Västmanland


Västmanland - Bästmanland

Idag kampanjade Västmanlandshjältarna, Rikskommittén och två stycken riksdagsledamöter (Staffan Anger och Jessica Polfjärd) på Rudbeckianska Gymnasiet och Engströmsgymnasiet.

Efter att ha värmt upp med en mysig grillkväll och härlig kampanjfrukost begav sig kampanjarna ut i delad trupp för att sprida frihet och värva medlemmar. Senare på dagen slöt alla upp på Rudbeckianska gymnasiet och sammanlagt värvades 8 personer till Moderata Ungdomsförbundet och Moderat Skolungdom.


Dagens kampanjhjältar var: Matilda Eriksson, Paula Royen Linton, Sverre Royen Linton, Caroline Högström, Victoria Lidsell, Sofie Olofsson, Alexander Klaréus, Lina Larsson, Jonas Lovéus och Mattias Hallberg.

Rikskommittén vill tacka Västmanland för en helt fantastiskt genomförd kampanj. Vi är nu grymt taggade att fortsätta turnén!

MSU - Vi är mer än bara vänner

Around the world-turné!

Idag drar RK 08 igång sin första kampanjturné!



Under veckan kommer RK (dock inte hela rikskommittén samtidigt) att besöka fem distrikt på en Around the World-satsning.

Alla distrikt, föreningar och medlemmar i MSU och MUF ska känna sig varmt välkomna att sluta upp och kampanja tillsammans för att värva ytterligare medlemmar innan skolorna stänger för sommaren.

Det kommer bli ett sjukt pådrag! Vi har bland annat fått löften ifrån MUF USA, MUF Costa Rica och MUF Tyskland att de ska dra sitt strå till stacken genom att sprida "Jag hjärta SWE"-materialet i sina distrikt…

RK kommer under kampanjveckan att besöka:
Måndag Västmanland
Tisdag Södermanland
Onsdag Uppsala
Torsdag Dalarna
Fredag Östergötland

Givetvis ingår även en värvningstävling, som det finns mer info om på vårt interna nätverk bbs:en, men jag kan avslöja att den som värvar flest medlemmar under veckan vinner :).

Hör av er till er MSU-ansvarig, mig eller er RK-fadder om det dyker upp några frågor.

Kampanjsugna hälsningar
Rikskommittén

MSU – vi är mer än bara vänner!


söndag 11 maj 2008

MUF Dalarnas Caritakurs was awesome

I helgen fick jag följa med till MUF Dalarnas kurs i Falun. ett 30 tal grymma MSU:are träffades för att lära sig lite mer om kampanj, engagemang och ideologi. Det förstnämnda talet stod jag för! Happy happy! De fick också i uppgift att komma på nya kampanjmetoder, det resulterade i många bra idéer som förhoppningsvis kommer att användas innom de kommande veckorna.


Här har kursdeltagarna flyttat ut för att leka "namnleken"

fredag 9 maj 2008

Svensson Svensson goes MSU

En gammal klassiker, men det var länge sedan sist:

Första säsongens
första avsnitt utav Svensson Svensson, dottern Lina nämner i sin första replik att hon kandiderar till ordförande för Moderat Skolungdom.

YEAH!

Elitklasser är ok

Alla elever är olika, det vet vi sedan länge. Självklart ska de som behöver få extra stöd och hjälp. Lika givet borde det vara att de som är extremt duktiga inom ett ämne ska kunna få utvecklas i sin takt. Därför är det jättebra att Norra Real nu startar en elitklass för mattesnillen.

torsdag 8 maj 2008

Tecknade serier med liberala värderingar

Tecknade serier med liberala värderingar är helt klart underskattat. Farväl till vänstern är ett sjukt bra sällskap på tågresan!

Elever behöver bra skolmat


Skolmatsalarna kan inte bara fortsätta sänka kvaliteten i takt med att livsmedelspriserna höjs. Det är dags för nya lösningar.

Som exempel skulle jag hellre betala en matavgift varje termin än att få värdelöst billigt skräp som inte ger någon energi. Studier har även visat att det inte nödvändigtvis måste kosta mer att ha bra lunch. Bara genom att medvetet tänka på vad man lagar istället för att per automatik köra "det gamla vanliga" kan maten göras mycket fräschare.
Som elev behöver man mat så man håller sig mätt och alert hela dagen, annars kan man inte lära sig saker.

Debattboxning i Göteborg


Idag var det debattboxning på backateatern i Göteborg. Så klart var MUF på plats och Hampus Magnusson, distriktsordförande i Götet, stod i frihetens ringhörna. Det var kul att se hur många som kom och kollade på debatterna, men också den breda representation av idéer som fanns på plats. Efter att segraren korats av publiken (det var en duktig kille från Sharaf Hjältar) hölls det ett fördjupande samtal om "det mångkulturella samhället". Det märks att vi i MUF har kommit långt i frågor om integration medans andra fortfarande famlar i mörkret med vart de vill komma. Kampanjen "Jag älskar SWE" är ett bra bevis på det. Imorgon har vi förövrigt en samtalskväll om just integration i Uddevalla.

/Mattias

onsdag 7 maj 2008

Onsdagsfika med MSU Sthlm


Som vanligt är det fullt med trevligt folk! Många gamla och nya taggade medlemmar får idag lyssna till moderaternas presschef Calle Swanson. Han är cool.